Zda se má pohanka před vařením omývat: tuto chybu dělá mnoho lidí.

Řekneme vám, co se stane, když pohanku neumyjete, a zda je tento postup povinný.

Názory na to, zda se má pohanka před vařením omývat, se liší / depositphotos.com

Pohanka je obilovina, kterou lze označit za pseudoobilovinu, stojící ve stejné řadě s quinoou nebo chia semínky. Obsahuje obrovské množství lehce stravitelných rostlinných bílkovin a také železo, draslík, hořčík, flavonoidy a další užitečné látky. Agentura zjišťovala, zda je třeba pohanku před vařením omýt.

Proč a jak pohanku před vařením propláchnout?

Zkušené hospodyňky kroupy propláchnou před tím, než je nasypou do hrnce a zalijí vodou, tedy před vařením. Dělají to správně – vzhledem k podmínkám sběru, přepravy a skladování je pohanka pokrytá nečistotami a prachem. Z tohoto důvodu je konzumace neumytých krup jednoduše nebezpečná – spolu s kaší si můžete do těla přinést zbytečné nečistoty. Mnozí výrobci navíc pohanku ošetřují speciálními ochrannými prostředky proti škůdcům, a pokud ji neumyjete, neuvaříte a pak sníte, riskujete, že se zbytky přípravků otrávíte.

Dalším důvodem, proč se vyplatí pohanku před vařením omýt, je nutnost úplného odstranění kyseliny fytové. Jedná se o složitý ester, který se na kroupách usazuje přirozeně. Názory na její škodlivost se liší, ale jedno musíte vědět jistě – kyselina zcela mění chuť pohanky a brání jejímu vstřebávání organismem. Stačí několik minut pod tekoucí vodou, aby se výrobek uvedl do správného stavu.

Je pravda, že by se pohanka měla po uvaření propláchnout?

Druhou ncí, která zajímá hostesky, je účelnost oplachování krup po uvaření. Celá složitost spočívá v tekutině, která zůstává v hrnci s pohankou. V ideálním případě existují dvě možnosti – buď se během vaření odpaří, nebo se vsákne do krupice. Pokud se tak nestane – udělali jste chybu a nalili jste příliš mnoho vody. Pak je samozřejmě lepší ji scedit.

Užitečný životní hack: Do syrové krupice je lepší nalít méně tekutiny a pak dolít, pokud je jí málo.

Abyste pochopili, jak pohanku od prvního okamžiku výborně propláchnout a uvařit, použijte jednoduchou techniku:

  • nasypte jeden šálek krup do cedníku;
  • proplachujte pod tekoucí teplou vodou po dobu pěti minut a promíchejte rukama;
  • přelijte do hrnce;
  • přilijte dvě sklenice vody;
  • postavte na mírný oheň a přikryjte pokličkou.

Během vaření pohanku nemíchejte – kroupy samy absorbují vodu a nabobtnají. Jakmile uvidíte, že v hrnci není žádná tekutina, můžete oheň vypnout. Po uvaření nemusíte kroupy proplachovat – je to zbytečné. Takový postup je třeba provést před vařením kaše.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog – Mateřská škola B. Martinů

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: