Foto: z otevřených zdrojů Americký prezident miluje hamburgery natolik, že je podával i v Bílém domě
Lahodné burgery můžete ochutnat v restauracích a dokonce i ve fast foodech. Americký prezident Donald Trump miluje hamburgery McDonald’s natolik, že si je objednává i na palubu svého letadla. Nejchutnější burgery se ale stejně připravují doma. A recept je velmi jednoduchý, píše Myastoriya.
Různé variace na téma housky z mletého masa dnes najdete na jídelních lístcích i těch nejvychytřenějších michelinských restaurací.
Klasický burger je typ sendviče, který se skládá z tenké mleté hovězí placičky, smažené slaniny, sladkých cibulových kroužků, šťavnatých plátků rajčat a křupavé okurky, vložených mezi dvě vrstvy chutné měkké housky. Pokud je burger obecný pojem, pak hamburger a cheeseburger jsou jeho odrůdy. Cheeseburger se od hamburgeru liší pouze přítomností kousku sýra.
Nejlepší maso na burger je hovězí. Libové maso jako svíčková se do burgerů nehodí. Mleté maso by mělo obsahovat přibližně 20 % tuku. Mleté maso je vhodné vyrobit sami. Ale koupit si to samozřejmě můžete.
Hamburger
Ingredience:
Na řízky:
- 500 g mletého hovězího masa;
- 1 lžička česnekový prášek;
- ½ lžičky sůl;
- ½ lžičky mletý černý pepř;
- 4 plátky šunky;
- 4 tenké plátky polotvrdého sýra.
Odeslání:
- 4 měkké burgerové housky;
- nakládané okurky;
- listy salátu;
- kousky rajčat;
- sladké cibulové kroužky;
- kečup, hořčice podle chuti.
Příprava:
- Pokud si mleté maso vyrábíte sami, umelte hovězí maso přes mlýnek na maso pomocí nástavce na hrubý mlýnek. Dochuťte solí a pepřem. Vytvarujte na 4 řízky. Uprostřed by měly mít tloušťku asi 1,3 cm a na okrajích 1,9 cm Malá prohlubeň uprostřed každé kotlety zabrání jejich vyfouknutí při smažení.
- Kotlety položte na gril a grilujte 7-8 minut z každé strany. Vyvarujte se silného ohně. Připravenost lze určit pomocí teploměru na maso – teplota ve středu řízků by měla dosáhnout 70 °C. 1 minutu před koncem vaření položíme na řízky plátek šunky a sýra.
- Housky rozkrojte napůl a řez zlehka opečte na grilu. Na spodní poloviny housky naskládáme řízky, přidáme kečup a hořčici, poklademe salátem, nakládanou a čerstvou zeleninou. Přikryjeme druhými polovinami bochánků. A sloužit.