Foto: z otevřených zdrojů Výzkum potvrzuje, že kůra obsahuje biologicky aktivní sloučeniny
Věděli jste, že když vyhazujete slupky od ovoce a zeleniny, připravujete se o bohatý zdroj živin, vlákniny a fytonutrientů? Výzkumy potvrzují, že kůra obsahuje biologicky aktivní sloučeniny, které snižují riziko cukrovky, zánětů a dokonce i rakoviny. Informuje o tom RBC-Ukraine s odkazem na příspěvek odborníka na výživu Olega Shvetse na Facebooku.
Kůra: silný zdroj antioxidantů
Výzkum publikovaný v časopise Current Research in Food Science ukazuje, že slupky jablek, broskví a tomelu obsahují výrazně více antioxidantů (gallocatechin, epicatechin, epigallocatechin) než dužina těchto plodů. Podle jiných studií je hladina antioxidantů ve slupkách z granátového jablka několikanásobně vyšší než v dužině.
Konzumace slupek nejen obohacuje jídelníček o užitečné látky, ale také pomáhá snižovat plýtvání potravinami. Kromě toho někteří výrobci potravin již používají výtažky ze slupek k obohacení chleba, sušenek a dalších produktů.
Jak slupka chrání rostliny a pomáhá lidem
Slupka ovoce a zeleniny plní pro rostliny ochrannou funkci: chrání je před sluncem, deštěm a škůdci. Díky tomu se v něm hromadí fytochemikálie, které také poskytují lidskému tělu výhody, jako je ochrana buněk před poškozením způsobeným škodlivinami nebo ultrafialovým zářením.
Nejzdravější slupky z ovoce a zeleniny
jablka
Jablečná slupka obsahuje o 300 % více vitamínu K, o 140 % více vitamínu A a o 110 % více vitamínu C než dužina. Je také bohatý na vlákninu a antioxidant quercetin, který posiluje imunitní systém. Oloupaná jablka jezte syrová, pečená nebo je přidejte do pečiva.
Mrkev
Slupky mrkve mají 5x více fenolových kyselin než jejich jádra a obsahují také karotenoidy, vitamín K a niacin. Před použitím jej důkladně opláchněte kartáčkem.
Citrus
Kůry pomerančů, citronů, grapefruitů a limetek jsou bohaté na vitamín C, karotenoidy a antioxidant hesperidin, který snižuje záněty a reguluje hladinu cukru v krvi. Konzumace citrusové kůry snižuje riziko rakoviny kůže a její neuroprotektivní vlastnosti zlepšují funkci mozku. Kůru lze přidat do pečiva, salátů, polévek nebo masitých pokrmů.
Důležitá upozornění
Ne všechny slupky jsou jedlé. Neměly by se konzumovat například slupky melounů, ananasu nebo avokáda. Dokonce i jedlé slupky vyžadují pečlivé omytí pod tekoucí vodou, protože mohou obsahovat pesticidy nebo choroboplodné zárodky.
Přidání slupek do vašeho jídelníčku má nejen zdravotní přínosy, ale také přispívá ke snížení plýtvání potravinami. Takže příště před odříznutím slupky myslete na její skryté výhody.