Přečtěte si, jak vybrat zralý a opravdu sladký meloun hned napoprvé.
Jak si vybrat sladký meloun / koláž , foto depositphotos.com
Na Ukrajině nastala sezóna melounů a kupující stojí před těžkým úkolem – vybrat si zralé a sladké ovoce bez ochutnávání. Ostatně není neobvyklé, když se zakoupené ovoce ukázalo jako vodnaté. Výsledkem je, že peníze jsou utraceny zbytečně a nálada je zkažená. В Den melounu 3. srpna přečtěte si a připomeňte si, jak vybrat správný meloun.
Jak vybrat zralý meloun bez ochutnávání
Před výběrem melounu se podívejte na podmínky skladování ovoce. Ideální je, když ovoce leží na dřevěné paletě a pod stříškou. Nekupujte melouny, které se prodávají v rozkrojené podobě bez chlazení. Takový produkt se rychle kazí a může poškodit vaše zdraví. Melouny také nekupujte u silnice – pohlcují výfukové plyny.
Existuje několik triků, jak zkontrolovat zralost melounu. Věnujte pozornost čtyřem znakům:
- Slupka. Měla by být lesklá a bez matné patiny, s jasně rozlišitelnými pruhy. Povrch musí být bez prasklin a zlomů.
- Ocas. Plody se zelenými stopkami jsou nezralé. Hledejte zaschlý hnědý ocásek.
- Zvuk. Poklepejte na slupku melounu – zvuk by měl být zvonivý, jako od bubnu. Pokud meloun zmáčknete, zralý plod zapraská.
- Přítomnost skvrny. Opravdu sladké melouny mají zemitě žlutou nebo oranžovou skvrnu. Pokud vidíte i „síťku“ – určitě stojí za to si ji vzít. Takové znaky naznačují, že ovoce je zralé samo o sobě a není napěchované potravinářskými přísadami. Pokud je taková skvrna bledá nebo zelená, neměli byste tykev brát.
Kupujte meloun uložený v chladničce nebo ve sklepě – může tam zůstat několik měsíců. Rozkrojené ovoce je lepší ihned sníst. Nikdy nenechávejte takové ovoce na stole přes noc.