Spousta lidí používá struhadlo roky, ale upřímně – pichlavá strana s hvězdičkovými otvory většinou jen tak leží ladem. Je pravda, že se snadno ucpe a špatně čistí, takže na ni radši zapomínáme. Ale věděli jste, že má opravdu užitečné funkce? Možná budete překvapeni, k čemu se dá vlastně využít.
Nesprávné použití pichlavé strany
Někteří kuchaři ji používají na čištění ryb od šupin, ale to není dobrý nápad. Struhadlo se pak těžko čistí a můžete ho snadno poškodit. Na ryby si radši pořiďte speciální škrabku.
K čemu se pichlavá strana struhadla hodí – 5 super tipů
V minulosti ji naše babičky používaly hlavně na výrobu domácího pyré z ovoce a zeleniny. Bylo to ideální pro přípravu dětské stravy. Tehdy neexistovaly mixéry a kupované pyré bylo nedostupné.
Na Západě je tahle strana oblíbená jako mlýnek na koření. Perfektně si poradí s muškátovým oříškem, zázvorem nebo skořicovou tyčinkou. Stačí trochu síly a máte jemný prášek.
Další skvělé využití je na strouhání citrusové kůry. Malé kousky kůry jsou ideální třeba do těsta nebo na ozdobu dezertů.
Pichlavá strana struhadla se taky hodí na přípravu domácí strouhanky. Stačí nastrouhat suchý chléb a máte dokonalou strouhanku třeba na řízky.
Poslední tip? Čokoládové hoblinky. Strouhejte čokoládu na jemný prášek a použijte ji na ozdobu dezertů nebo horkých nápojů.
Jak snadno vyčistit pichlavou stranu struhadla
Na čištění pichlavé strany rozhodně nepoužívejte houbičku – mohla by se zničit. Nejlepší trik je vzít starý zubní kartáček. S ním se dostanete do všech záhybů a struhadlo bude jako nové.