Jak správně vyrobit kotlety z mletého masa: je jmenováno několik tipů

Aby kotlety získaly šťavnatost a co lze do mletého masa přidat, aby se nerozpadalo – existuje řada lifehacků.

Uvařte šťavnaté a měkké řízky – sen každého kuchaře / foto depositphotos.com

Šťavnaté a chutné řízky jsou ukazatelem skutečného kulinářského umění. Vždyť každá hospodyňka sní o tom, že se naučí vařit řízky tak, aby se při vaření nerozpadaly.

Aby byly řízky šťavnaté a co lze do mletého masa přidat, aby se nerozpadalo – existuje několik lifehacků.

Pokud vás zajímá, jak udělat mleté karbanátky – tady je máte. správný recept na kotlety:

  • Maso (podle chuti) – 1 kg;
  • Cibule – 1 ks.
  • Chléb nebo bochník – 200 g.
  • Mléko – 250 ml.
  • Voda – 200 ml.
  • Sůl, mletý černý pepř – podle chuti.

Chléb naplňte mlékem a nechte několik minut odstát, aby mléko nasákl. Maso, cibuli a chléb umeleme na masovém strojku. Podle chuti osolte a přidejte mletý černý pepř.

Mleté maso dobře promíchejte, až vznikne homogenní hmota. Po částech přilévejte vodu (možná budete potřebovat o něco méně vody). Mleté maso šlehejte alespoň 10-15krát.

Mleté maso vložte do lednice alespoň na půl hodiny nebo hodinu, nejlépe na 3-4 hodiny.

Vytvarujte kotlety, obalte je v mouce nebo strouhance. Smažíme z každé strany 5-7 minut.

Pokud si nejste jisti, zda jsou řízky uvnitř propečené, vložte je do formy a dejte na 10 minut do trouby při 180 stupních. Nebo je vložte do hrnce, podlijte trochou vody a 10 min. poduste na plotně.

Zároveň, pokud byste přemýšleli, co přidat do mletého masa na řízky místo paličky nebo chleba, stojí za to zvážit, že právě přísady v podobě cibule a chleba dodají řízkům šťavnatost.

Kromě toho je na kotlety nejlepší vzít svíčkovou nebo plecní část, ale ne zadní kýtu. A nezapomeňte, že čím déle budete mleté maso míchat, tím budou řízky vzdušnější, a tedy šťavnatější.

A aby se kotlety při smažení nerozpadaly, je žádoucí každou kotletu před vložením na pánev namočit do bílku.

Někteří přidávají do mletých kotlet vejce, ale nemělo by jich být příliš mnoho. Na 1 kg masa stačí 2-3 ks. Vejce se nepovažují za povinnou součást, protože mohou hotovým řízkům dodat tuhost. Pokud chcete vejce přidat, je nejlepší zasáhnout do mletého masa pouze žloutkem.

Co se stane, když vejce do řízků nedáte – hrozí, že se při smažení rozpadnou. Čím však nahradit vejce v řízcích, pokud ho nemáte po ruce? Do řízků můžete místo vejce dát rozmačkané vařené brambory (jedno vejce odpovídá třem lžícím bramborové hmoty); libovou majonézu (dvě lžíce); vařenou kulatozrnnou rýži (tři nebo čtyři lžíce); strouhaný tvrdý sýr (50 gramů); spařené ovesné vločky (lžíce s hrstí vloček a třemi lžícemi vroucí vody, doba bobtnání – 10 minut). Pro lepivost lze do řízků přidat jen jednu z těchto ingrediencí.

Brambory, majonézu, sýr, vločky můžeme přidat přímo do rolované sekané, rýži je lepší propasírovat přes mlýnek na maso s ostatními ingrediencemi.

Je důležité si uvědomit, že nestačí přidat do nádivkové hmoty lepicí složku, je třeba ji také důkladně promíchat a vyšlehat.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog – Mateřská škola B. Martinů

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: