Jak správně uvařit a snadno oloupat vejce

Poradíme vám, jak dlouho vejce vařit a co přidat do vody, abyste je oloupali bez námahy. S našimi tipy to zvládnete snadno!

I když před vařením vejce umyjete, vložíte do studené vody, pohlídáte čas na vařiči a následně je ponoříte do studené vody, může být jejich loupání stále obtížné. Prozradíme vám jednoduché triky, jak to zvládnout vždy bez problémů.

Proč se vejce špatně loupou?

Pokud vejce po uvaření neponoříte do studené vody, mohou se špatně loupat – ale není to jediný důvod. Tady jsou další faktory, které mohou ztížit loupání:

  • Příliš čerstvé vejce – čerstvá vejce mají pod skořápkou menší vzduchovou komůrku, což ztěžuje oddělení skořápky od bílku. U starších vajec (1–2 týdny) se vzduchová komůrka zvětšuje a loupání je snazší.
  • Špatná teplota vody – když vejce vložíte do studené vody, bílkovina se přichytí ke skořápce. Nejlepší je ohřát vejce i vodu na pokojovou teplotu před vařením.
  • Příliš vysoká teplota vajec – vejce po uvaření nechte vychladnout. Pokud jsou horká, skořápka se bude trhat a přichytí se k bílku.
  • Uchovávání vajec v chladu – skladování vajec v chladničce nebo mrazničce způsobuje denaturaci bílkovin, což loupání komplikuje, bez ohledu na způsob vaření.

Tip: Začněte vejce loupat od tupého konce, kde se nachází vzduchová komůrka. Skořápka půjde lépe dolů.

Jak vejce správně uvařit, aby šla snadno oloupat

Zkušené hospodyňky doporučují přidat do vody něco lepšího než sůl – obyčejnou sodu. Postupujte podle těchto kroků:

  • Vejce vyndejte z chladničky a nechte je ohřát na pokojovou teplotu.
  • Do vody přidejte 0,5 lžičky sody.
  • Vejce lehce protřepejte, aby se bílky oddělily od skořápky.
  • Vložte vejce do vody a začněte vařit.

Ujistěte se, že voda pokrývá vejce zhruba o 2 cm a není příliš horká, aby vejce nepopraskala.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog – Mateřská škola B. Martinů

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: