Foto: z otevřených zdrojů Výhodou je, že takto mražený produkt je dostupný po celý rok
Zelený mražený hrášek má mnoho zdravotních výhod. Je dlouhodobě dobře konzervováno, aniž by ztratilo své nutriční vlastnosti a obsahuje mnoho vitamínů. Informovala o tom RBC-Ukraine s odkazem na instagramovou stránku britského epidemiologa Tima Spectera.
Jaké jsou výhody hrášku?
Většina potravin, které kupujete, je podle odborníka ultrazpracovaná.
Zejména do pokrmů vždy přidává více mraženého hrášku, aby zvýšil množství rostlinných bílkovin. Hrách obsahuje mnoho živin, které potřebujeme, abychom zůstali zdraví.
80 g vařeného hrášku obsahuje:
- 5,4 g bílkovin
- 4,5 g vlákniny
- 1,2 mg železa
- 13 mg vitamínu C
„Většina lidí nepovažuje mražený hrášek za zdravou potravinu. Je dobrou alternativou k masové bílkovině,“ dodal odborník.
Zmrazený zelený hrášek je sladký a křehký a dá se jíst stejně jako čerstvý. Dá se vařit, smažit, dusit, péct. Z mraženého zeleného hrášku lze připravit polévku, omáčku, pyré nebo přidat do salátu či teplé přílohy.
Výhodou je, že takto mražený produkt je dostupný po celý rok.
Díky nízkému glykemickému indexu (GI) a vysokému obsahu vlákniny je hrášek zdravou volbou, pokud potřebujete kontrolovat hladinu cukru v krvi.
Hrách obsahuje škrob ve formě amylózy, která zpomaluje naše trávení, což může pomoci zlepšit rovnováhu krevního cukru. Hrách také obsahuje živiny, jako je hořčík, vitamíny B a vitamín C, které pomáhají kontrolovat hladinu cukru v krvi
Kdo by neměl jíst hrášek?
Hrách by se měl konzumovat v malých množstvích, protože vyvolává tvorbu plynů.
Zelenina se nedoporučuje k časté konzumaci starším lidem, kojícím matkám a pacientům s dnou. Hrachové boby obsahují velké množství purinů, které zvyšují hladinu kyseliny močové v těle a způsobují hromadění solí této kyseliny v kloubech, šlachách, ledvinách a dalších orgánech.