Foto: z otevřených zdrojů Lékař se podělil o způsob, jak může zmrazení chleba proměnit sacharidy na vlákninu
Chléb je při hubnutí často považován za nepřítele, ale není tomu tak. Lékař říká, jak zmrazení chleba může změnit sacharidy na vlákninu. Informuje o tom web Mirror.
Podrobnosti metody
Dr. Karen Alarconová navrhuje, aby ti, kdo chtějí shodit přebytečná kila, zmrazili svůj chléb a poté jej před jídlem ohřívali. Tato metoda nejen prodlužuje trvanlivost chleba, ale také se může pochlubit některými nečekanými zdravotními výhodami.
Změna teploty přeměňuje sacharidy na „prebiotickou vlákninu“, která může zlepšit váš střevní mikrobiom, regulovat hladinu glukózy a snížit skoky v krvi. Tyto výhody mohou zlepšit koncentraci, hladinu energie a pomoci vyhnout se přejídání.
Regulace hladiny glukózy může dokonce vést ke zlepšení spánku a zdraví pokožky. Zmrazení chleba také změní jeho snadno stravitelné škroby na odolné, takže je pro tělo hůře rozložitelné a pravděpodobněji se vyloučí. To snižuje příjem kalorií z chleba a zároveň podporuje trávení a pocit plnosti po jídle.
Tělo si snáze poradí se škrobem, když je teplý, takže ohřívání chleba po zmražení může snížit nadýmání a plynatost. Lékař však varoval, že tento trik funguje pouze v případě, že konzumujete kvalitní pečivo, a to kváskovou a celozrnnou mouku.
Tento teplotní trik lze také použít na další oblíbené sacharidy, jako jsou těstoviny a rýže, a to tak, že je jednoduše uvaříte a poté před konzumací vychladíte v lednici. Pamatujte však, že žádné ohřívání nebo mražení nemůže nahradit výhody vyvážené stravy, která by měla obsahovat dostatek zeleniny a minimální množství ultrazpracovaných potravin.
Jak si vybrat zdravý chléb
Při výběru chleba byste se měli zaměřit na tyto ukazatele: druh mouky, množství různých nečistot, sůl a cukr.
Je lepší volit chléb pečený z celých zrn nebo otrub, protože obsahuje skořápky bohaté na vlákninu, vitamíny B, E, železo, zinek a selen.