Prozradíme vám, jaké mléko lze nepřevařit, aniž by to poškodilo vaše zdraví.
Vařené mléko může být užitečné / foto depositphotos.com
Mnoho lidí se domnívá, že mléko by se nemělo vařit – jinak produkt ztrácí své užitečné vlastnosti a stává se „mrtvým“. Lékaři s tímto názorem nesouhlasí, protože proces pasterizace mléka není jen tak pro nic za nic. zjišťoval, zda je možné pít syrové pasterizované mléko a zda by se mělo dodatečně převařit.
Proč převařovat mléko – hlavní důvody
Mléčný výrobek od krávy má ve svém složení obrovské množství vitamínů a látek potřebných pro člověka. Jedná se o mléčné bílkoviny, vápník, vitaminy, mikro- a makroprvky a mnoho dalšího. Přes všechno toto zázračné složení není mléko tak neškodné, abyste v něm mohli najít:
- antibiotika (pokud je kráva dostala);
- bakterie mléčného kvašení (které způsobují rychlé zkysnutí výrobku);
- patogenní mikroorganismy (kráva přece nemůže být dokonalá).
Všechny tyto tři složky při vysokých teplotách odumírají, takže převařené mléko není mrtvá nepoužitelná tekutina, ale zcela normální produkt. I kdybyste si nekoupili mléko od cizí babičky, ale koupili si kvalitní výrobek v důvěryhodném obchodě, můžete bez převařování pít pouze ultrapasterizované mléko – všechny ostatní typy pasterizace nedávají 100% záruku.
Zda byste měli pasterizované mléko převařit pro dítě nebo dospělého člověka
Jak jsme již zjistili, při převařování se z vašeho oblíbeného výrobku odstraní všechny nepotřebné bakterie. Zároveň v něm zůstávají užitečné látky:
- vápník;
- stopové prvky a vitamíny;
- mléčné bílkoviny;
- tuků.
Jinými slovy, dodatečným tepelným ošetřením mléka nic neztratíte, pouze se zbavíte těch látek v jeho složení, které mohou být zdraví škodlivé.
Pokud nechápete, zda můžete pít pasterizované mléko pro děti, vezměte v úvahu, že dětský organismus není tak silný jako dospělý, takže se ne vždy dokáže vypořádat s útokem bakterií. Je lepší se uklidnit a mléko převařit – tak vašemu dítěti nehrozí žádné nebezpečí.