Foto: z otevřených zdrojů Pojďme zjistit, zda je třeba žampiony před smažením nebo dušením očistit – co říkají zkušení kuchaři
Mnoho hospodyněk si je jisto, že žampiony není třeba čistit – stačí je dobře umýt. Jiní tvrdí opak: má smysl houby očistit a oříznout. Je opravdu nutné žampiony před vařením vyčistit? Řekneme vám níže.
Musím čistit žampiony?
Velmi záleží na tom, odkud houby získáváte a jak moc si v nich věříte. Lesní – nezapomeňte je umýt, vyčistit je od nečistot, půdy a hmyzu a také odstranit horní vrstvu z hub. Může totiž obsahovat toxické látky, které houba jako houba nasává z okolí.
Pokud se jedná o žampiony zakoupené v obchodě, měly by se čistit nebo ne? Houby z obchodu, pokud jste si jimi jisti, někdy stačí jen opláchnout pod tekoucí vodou. I když většina kuchařů stále trvá na tom, že i ty je třeba vyčistit.
Jak správně čistit žampiony? Tento proces zahrnuje třídění a také ořezávání některých částí.
Co dělat:
- houby roztřiďte – zkažené a nahnilé vyhoďte;
- odřízněte zkažené oblasti a nezapomeňte oříznout stonek – to platí pro všechny žampiony, protože mohou obsahovat zbytky půdy a mycelium;
- Ostrým nožem stáhneme slupku z uzávěrů.
Čím déle byla houba skladována, tím více je třeba odříznout stonek. Nedoporučuje se však odstraňovat tmavé desky pod uzávěrem – dávají houbám zvláštní chuť.
Po těchto manipulacích musíte houby opláchnout pod tekoucí vodou a osušit je na ručníku. Před vařením se také doporučuje lesní žampiony povařit 5 minut v osolené vodě a poté scedit.
Mimochodem, pokud jde o mytí, neměli byste žampiony držet dlouho ve vodě, tím méně je před vařením namáčet: velmi rychle absorbují vodu, což ovlivňuje jejich chuť a skladování. Pokud se chystáte sušit houby, pak je absolutně nemůžete umýt.