Sushi vs Sashimi: Jaký je rozdíl?


Ilustrace / Foto: z otevřených zdrojů Sashimi není rolka, ale rybí plátek v tomto pokrmu není rýže.

Japonské menu je velmi rozmanité. Nejznámější je ale stále sushi. Jedná se o vyváženou kombinaci rýže, mořských řas, ryb nebo mořských plodů, zeleniny a omáček. Ačkoli japonská kuchyně zahrnuje maso, ryby a zeleninu, syrové i nakládané. Zvláštní místo zaujímá polévka, která se podává k jakémukoli jídlu. Je také nemyslitelné mít japonské menu bez omáček.

Rozmanitost jídel v jejich tradiční přípravě můžete ocenit na webu Onigiri, kde si sushi můžete objednat na pár kliknutí. Sushi z čerstvých a kvalitních surovin je neuvěřitelně chutné a obrovský výběr potěší i ty nejnáročnější gurmány.

Sushi: jaké druhy jsou nabízeny v restauraci?

Sushi zůstává nejoblíbenějším jídlem, které si lze objednat k doručení domů. Obvykle takto nazýváme všechna jídla japonského menu ve formě rohlíku.

maki, nigiri a sashimi

Ale ve skutečnosti existují rozdíly jak v receptu, tak v názvu:

  • nigiri – jedná se o rýži ve tvaru obdélníku a nahoře je ryba v podobě kousku připevněného proužkem mořských řas;
  • makizushi nebo maki — rýže je zabalena do listu nori a náplní může být ryba, mořské plody, maso, zelenina, sýr;
  • temaki — připravené ve tvaru šišek z plátu nori a recept je podobný makizushi;
  • rohlíky – přizpůsobený druh sushi, kde je ryba schovaná pod vrstvou rýže, kterou lze zasypat sezamovými semínky, tobiko kaviárem nebo sýrem.

Sashimi není rolka, ale rybí plátek, v tomto pokrmu není rýže. Chirashi se v Japonsku často podává jako talíř, kde jsou rýže, ryby a zelenina uspořádány odděleně.

Co je na sashimi zvláštní

Sashimi je syrová ryba krájená speciálním způsobem. Aby byly ryby bezpečné pro konzumaci, jsou prudce zmrazené. V dávných dobách měly pouze ulovené ryby propíchnuty hlavy a umístěny do krabice s ledem. Nyní využívají moderní mrazicí technologie.

sashimi

Hlavní věcí při přípravě sashimi je správné nakrájení ryby, k čemuž se používá speciální nůž. Mistr krájí filé ve formě speciálních plátků nebo dlouhých kusů.

Sashimi je slavnostní japonské jídlo, které se nejí každý den. Podává se především na stůl, aby si vychutnal chuť různých kusů ryb.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog – Mateřská škola B. Martinů

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: