Není potřeba žádná trouba: vzdušný chléb vařím na pánvi už mnoho let


Foto: z otevřených zdrojů Chléb pečený na pánvi chutná lépe než chléb z obchodu – vyzkoušejte a přesvědčte se sami

Věděli jste, že k výrobě lahodného domácího chleba nepotřebujete troubu? Výrobek vařený na pánvi není chuťově horší než tradiční. Není třeba měnit recept nebo přísady vašeho obvyklého jídla. Zaručujeme, že se pokrm napoprvé povede správně i těm, kteří se s pečením nezabývali. A po ochutnání už nebudete chtít kupovat rohlíky z obchodu.

Chléb bez trouby na pánvi

Ingredience:

  • voda – 300 ml;
  • mouka – 500 g;
  • suché droždí – 5 g;
  • cukr – 1 lžička l.;
  • sůl – 1 lžička l.;
  • slunečnicový olej – 1 tabulka. l.

Dále budete potřebovat pánev se silným dnem a vysokými stěnami. Droždí musí být čerstvé.

Příprava:

  1. Zahřejte vodu přibližně na tělesnou teplotu a nalijte do velké mísy. Rozpusťte v něm cukr a droždí, promíchejte. Těsto nechte 5-10 minut uležet. Poté postupně vmícháme mouku prosátou přes síto. Těsto uhněteme do hladka nejprve lžící a poté rukama. Pokračujte v hnětení, dokud se směs přestane lepit na kůži.
  2. Hotové těsto dejte na hromádku, přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo na 1 hodinu. Během této doby by měl zdvojnásobit svůj objem. Znovu to prohněťte rukama. Stěny a dno formy namažte olejem a vyložte těsto, které rovnoměrně rozprostřete po celé pánvi. Přikryjeme pokličkou a necháme dalších 30 minut – těsto opět nakyne.
  3. Zapněte nejnižší teplotu a chléb pečte v pánvi asi 30 minut přikryté. Pravidelně kontrolujte, abyste se ujistili, že spodní strana není spálená. Když zhnědne, obraťte výrobek a vařte dalších 30 minut. Hotový chléb zabalte do utěrky, dokud nevychladne.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog – Mateřská škola B. Martinů

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: