Foto: z otevřených zdrojů Za pouhých 24 hodin získáte šťavnaté a křupavé zelí, které na stole dlouho nezůstane
Nakládané zelí v zimě je skutečným skladem vitamínů a mikroelementů. Je přísadou do salátů a používá se také jako svačina. Kulinářská blogerka Christine Azizyanová řekla a ukázala, jak ji připravit za pouhý den.
Nakládané zelí za 24 hodin
Ingredience.
- zelí – 1,5 kg čisté hmotnosti;
- velká mrkev – 2 ks;
- česnek – 2-4 stroužky.
Na marinádu:
- voda – 1 litr;
- sůl – 2 polévkové lžíce. 1;
- cukr – 100-150 g (4 polévkové lžíce bez sklíčka);
- rostlinný olej – 100 g;
- černý pepř – 10-15 ks;
- bobkový list – 3-4 ks;
- ocet 9% – 100-150 ml.
Způsob vaření:
- Zelí nakrájejte na nudličky, mrkev nastrouhejte na hrubém nebo korejském struhadle, česnek nakrájejte na tenké plátky. Promíchejte a pevně vložte do sklenice. Vše se vejde do dvou 1,5litrových zavařovacích sklenic nebo jedné třílitrové sklenice.
- Na marinádu přidejte do vody sůl, cukr, olej a koření. Přiveďte k varu, stáhněte z ohně a přidejte ocet.
- Zelí přelijeme marinádou, přikryjeme pokličkou, necháme vychladnout a dáme na den do lednice.