Foto: z otevřených zdrojů Omezení soli ve stravě zlepšuje zdraví srdce a snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění
Proč tak milujeme slaná jídla? Odpověď spočívá v našem vývoji. V dávných dobách byl nedostatek kalorií a sodíku smrtelný, takže ti, kteří měli silnou chuť na slaná a kalorická jídla, přežili a předali své geny svým potomkům. RBC-Ukraine říká, jak jíst méně soli, s odkazem na příspěvek trenéra a odborníka na výživu Viktora Mandzyaka na Facebooku.
Ale moderní svět všechno změnil. Dnes je sůl v každém pokrmu. Nejenže dodává chuť, ale je také konzervantem, který zajišťuje trvanlivost potravin. Proto jsou vaše oblíbené uzeniny, chipsy a konzervy často „sůl s masem“ a ne naopak.
Je možné přestat milovat slaná jídla?
Vědci dokázali, že chuťové preference jsou zvyk, který lze změnit.
- Závislost na slaném: Ve studiích dostávali subjekty přesolená jídla a postupem času jim začala více chutnat.
- Odstavení soli: Lidé byli na 5 měsíců nasazeni na dietu s nízkým obsahem soli. Výsledek: Začali mít rádi méně slaná jídla.
Nové preference: Účastníci experimentu mohli jíst nedosolený chléb, kolik chtěli. Zpočátku jedli málo, ale postupně začali jíst víc, jak jim ta chuť začala chutnat.
Jak snížit příjem soli
- Méně ultrazpracovaných potravin: Vyhněte se uzeninám, chipsům a konzervám.
- Nepřesolte jídlo: Chuťové buňky se časem přizpůsobí méně slaným jídlům.
- Vařte si vlastní: Kontrolujte množství soli ve svém nádobí.
Omezení soli ve vaší stravě zlepšuje zdraví srdce a snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. A hlavně vaše tělo nebude protestovat, ale za změny vám jen poděkuje.