Foto: z otevřených zdrojů Toto domácí pečivo je univerzální variantou pro pití čaje a sváteční sladký stůl.
Krátké koláče Berdičev dostaly své jméno díky oblasti, ve které byl zaznamenán jejich recept. Toto domácí pečivo je univerzální variantou pro čajové dýchánky a sváteční sladký stůl. RBC-Ukrajina mluví o tom, jak připravit koláče Berdičev s odkazem na kulinářský kanál YouTube „Culinary Vitivki“.
Recept na křehké pečivo
Ingredience:
- mouka – 600 g
- máslo – 200 g
- vejce – 3 ks.
- zakysaná smetana – 100 g
- cukr – 160 g
- prášek do pečiva – 5 g
Příprava:
- Abyste mohli připravit těsto na tyto lahodné koláčky, musíte nejprve prosít mouku. To zajistí, že pečivo nakyne a bude mít nadýchanou strukturu.
- Do mouky přidáme máslo – ingredience rozdrobíme na drobenku. Olej není potřeba předehřívat, ale můžete ho nakrájet na malé kousky, aby se dal snadněji strouhat.
- Do samostatné misky rozklepněte 2 vejce, oddělte žloutky od bílků. Tento recept nepoužívá bílky, ale žloutky se přidávají do mouky.
- Přidejte také cukr, prášek do pečiva a zakysanou smetanu. Aby byly koláčky voňavé, můžete do těsta přidat kůru z jednoho citronu. Toto množství nebude mít téměř žádný vliv na chuť, ale dá koláčkům příjemnou citrusovou vůni.
- Těsto důkladně prohněteme. Poté je třeba jej rozválit na tenkou vrstvu o tloušťce 2-3 mm. Vrstvu těsta však můžete trochu zesílit – koláčky pak budou měkčí. Z těsta pomocí nože nebo vykrajovátek na cukroví vykrajujte tvary.
- Vykrojené tvary položte na plech vyložený pečicím papírem. Aby koláčky nevykynuly, měly by být lehce propíchány vidličkou.
- Před pečením by měly být sušenky namazány žloutkem a podle potřeby posypány cukrem. Předehřejte troubu na 180 stupňů a sušenky pečte 20-25 minut.
- Vzhledem k tomu, že každá trouba je jiná a může ukazovat špatnou teplotu, vyplatí se zaměřit se na barvu pečiva. Hotové koláčky Berdichev získávají jasně zlatou barvu.