Foto: z otevřených zdrojů Před pečením většinou doporučuji stopku vyvařit. V tomto receptu se ale obejdete i bez tohoto kroku.
Vepřové koleno pečené v troubě je šťavnaté a chutné. Ale proces jeho přípravy je poměrně dlouhý. Velmi často se před vložením stopky do trouby dlouho vaří s kořeny a kořením, ve vývaru nebo pivu. Podle tohoto receptu je však stopka šťavnatá a zlatavě hnědá bez předběžného varu, píše Focus.
Pečené koleno
Ingredience:
- vepřové koleno – 1 kg;
- sójová omáčka – 150 ml;
- šťáva z jednoho citronu;
- mletý černý pepř – 1 lžička;
- sedm stroužků česneku;
- sůl podle chuti.
Příprava:
- Vychladlé vepřové koleno namočte do teplé vody, oškrábejte kůži nožem nebo kartáčem, abyste odstranili nečistoty a skvrny, a poté dobře omyjte pod tekoucí vodou.
- Čisté vepřové koleno osušte ručníkem. Dělejte řezy na nejtlustších a nejmasitějších místech – to umožní, aby se vepřové maso lépe propeklo. Vložte stopky do široké mísy a dobře protřete solí.
- Smíchejte sójovou omáčku, pepř a citronovou šťávu. Přidejte prolisovaný česnek. Potřete celou stopku omáčkou, věnujte pozornost řezům.
- Vepřové koleno vložte do potravinově bezpečného sáčku, nalijte do něj zbylou marinádu, sáček pevně zavažte a nechte koleno 4 hodiny marinovat na chladném místě. Můžete nechat marinovat přes noc.
- Předehřejte troubu na 200 stupňů. Vepřové koleno vyjmeme ze sáčku, zabalíme do alobalu a dáme na plech nebo hluboký pekáč. Zbylou marinádu nevyhazujte, bude se hodit později.
- Vepřové koleno pečeme na 200 stupňů asi hodinu a půl. Poté snižte teplotu trouby na 170–180 stupňů a dřík pečte v zakryté alobalu další hodinu a půl.
- Vyjměte pánev s kolínkem z trouby, otevřete alobal, nalijte vepřové maso zbylou marinádou a vložte zpět do trouby asi na 30 minut, aby kolínko zhnědlo. Poté otočte kloub. Zkontrolujte propečenost propíchnutím masa nožem, mělo by jít snadno dovnitř a ven. Pečte ještě půl hodiny.