Foto: z otevřených zdrojů Skvěle se hodí jak na rodinnou večeři, tak na sváteční stůl
Pokud hledáte jednoduchý, ale sofistikovaný nápad na jídlo, mělo by být vaší volbou trhané maso. Doslova se rozplývá v ústech a získá si srdce vaší rodiny a přátel. Skvěle se hodí jak na rodinnou večeři, tak na sváteční stůl. Recept na tento masový zázrak byl sdílen na stránce olga_riabenko_.
Recept
Ingredience:
- Hovězí maso (plecko) 2-2,5 kg
- Sůl
- Pepř
- Směs koření na maso
- Cibule 2 ks.
- Česnek 5 stroužků
- Čerstvá rajčata 3 ks.
- Vývar nebo voda 120 ml
- Petržel
Příprava:
- Vyberte si kvalitní hovězí plec. Důkladně ji opláchněte pod tekoucí vodou a osušte papírovou utěrkou.
- Maso vydatně osolíme, opepříme a potřeme směsí koření. Může to být směs papriky, sušeného česneku, kmínu, oregana nebo jiného oblíbeného koření.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Umístěte v rovnoměrné vrstvě na dno hluboké litinové misky nebo formy vhodné pro pečení v troubě. Navrch položíme připravené maso.
- Česnek oloupejte a nasekejte nožem nebo protlačte lisem. Přidejte ji k masu.
- Čerstvá rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidejte je nebo rajčata z konzervy do pánve. Zalijte vývarem nebo vodou.
- Pekáč přikryjeme pokličkou a vložíme do trouby vyhřáté na 160-170°C.
- Doba vaření závisí na hmotnosti a části masa, ale v průměru trvá 4-6 hodin. Pokud je to možné, vařte déle – maso tak bude ještě křehčí.
- Když je maso tak měkké, že se dá snadno roztáhnout kleštěmi, vyjměte ho z trouby.
- Pokud v misce zbylo hodně vody, přebytečnou sceďte. Poté vložte maso zpět do trouby bez pokličky a pečte při 210°C 30-40 minut, aby se vytvořila lahodná kůrka.
- Hotové trhané maso podávejte s oblíbenou přílohou: bramborovou kaší, rýží nebo čerstvou zeleninou. Může být také smíchán s omáčkami, jako je barbecue nebo hořčice pro bohatší chuť. Nezapomeňte pokrm ozdobit čerstvou petrželkou.
Tento recept ohromuje svou jednoduchostí a bohatostí chuti. Trhané maso se stane vaší oblíbenou variantou vydatné večeře, protože se uvaří téměř samo – stačí jen správně připravit suroviny a upéct. Nebojte se experimentovat s kořením a prezentací, otevře se vám tak mnoho kulinářských možností.