Foto: z otevřených zdrojů Alkoholické nápoje způsobují křeče žlučovodu, což může způsobit stagnaci žluči
Žlučník je malý, ale velmi důležitý orgán, který ukládá a vylučuje žluč pro trávení tuků. Nesprávná strava však může vést k onemocněním tohoto orgánu, například stagnaci žluči nebo tvorbě kamenů. O tom, které produkty negativně ovlivňují tento orgán, si přečtěte v článku RBC-Ukrajina.
Jaké potraviny mohou způsobit problémy se žlučníkem?
Mastné maso a ryby
Tučná masa a ryby jsou vážnou zátěží pro žlučník, jejich zpracování vyžaduje velké množství žluči. Zvláště pokud konzumujete hodně jehněčího, vepřového, lososa a tuňáka. Pokud je to maso, pak je lepší konzumovat vařené kuře a telecí maso jako u ryb, sleď a treska budou užitečné.
Silný vývar
Řeč je o silném vývaru z masa a hub. Toto jídlo může být chutné, ale obsahuje látky, které vyvolávají tvorbu kamenů. Zeleninové polévky jsou zdravou alternativou, jsou lehké a obsahují vitamíny a minerály.
Kořeněná jídla
Pokud máte problémy se žlučníkem, není vhodné konzumovat křen, ředkvičky, česnek a hořčici, které dráždí stěny žlučníku. Olivový olej je prospěšný, protože je šetrný ke žlučníku, zlepšuje trávení a snižuje pravděpodobnost tvorby kamenů.
Kyselé bobule a ovoce
Zvyšují křeče svalů žlučníku, zejména citrusové plody a brusinky. Žluč miluje meruňky, broskve, jablka a maliny.
Petržel, šťovík a špenát
Zelení mohou negativně ovlivnit i žlučník. Neměli byste nadužívat šťovík, špenát a petržel, je lepší přidat do jídelníčku více oranžové zeleniny, jako je mrkev a dýně. Obsahují vysoký obsah karotenu, který přeměnou na vitamín A normalizuje činnost žlučníku.
Alkohol
Alkoholické nápoje způsobují křeče žlučovodu, což může způsobit stagnaci žluči. Žlučník ale potěší očistná šťáva z červené řepy a šípkový odvar, který obsahuje velké množství přírodního vitamínu C.
Nealkoholické nápoje
Sycené nápoje přispívají ke zvýšené tvorbě plynu ve střevech, negativně ovlivňují produkci a odtok žluči a vyvolávají stagnaci tekutin v těle. Opatrní byste měli být i se silným čajem a kávou.