Proč byste neměli nechávat naběračku na pánvi: co se stane, když ji tam zapomenete

Některé hospodyňky tato pravidla zanedbávají – a to velmi neprávem.

Je kategoricky zakázáno nechat naběračku v polévce / koláž , foto depositphotos.com

Souhlasíte s tím, že uvařit polévku, nalít ji do talířů a pak nechat naběračku v hrnci – je to mnohem pohodlnější než ji neustále vyndávat, umývat, pak zase špinit a tak pořád dokola. Ukazuje se, že existuje několik objektivních důvodů, proč byste naběračku neměli nechávat v hrnci s polévkou.

Proč byste neměli nechávat naběračku v hrnci – 3 důvody

Začněme tím, že pokud je vaše lednice plná sklenic, svačinových boxů a misek s jídlem, pak se do ní hrnec s naběračkou vejde hůře než jen přikrytý pokličkou. Pokud se vám ji přece jen podaří strčit na poličku, myslete na to, co se bude dít dál.

Změna vůně a chuti

Vůně polévky pohltí všechny ostatní potraviny, a naopak získá nezapomenutelné aroma lednice. Každá potravina, která se dostane do komory chladničky ke skladování, musí být hermeticky uzavřena, jinak dříve či později vyvstane otázka její čerstvosti. Jednak se potraviny ve volně uzavřené nádobě rychleji kazí, jednak, jak již bylo zmíněno, absorbují cizí pachy.

Riziko růstu bakterií

Ještě horší je, když do lednice vložíte hrnec s naběračkou, ale bez pokličky. Pak se do polévky určitě dostane jak kondenzát z polic, tak případné mikroorganismy, kterých je v lednici mnoho. To povede nejen k podivné chuti, ale také k růstu bakterií – teplý, chutný a voňavý vývar je ideálním prostředím pro život.

Rychlé kvašení

Mimochodem, totéž platí, když polévku nalijete do misky, naběračku necháte chvíli na talíři nebo jiném talíři a pak ji ponoříte zpět do hrnce. Ujistěte se, že po dobu, kdy na ní naběračka ležela, na ní určitě nebyly mouchy nebo komáři, kteří jsou přenašeči různých „nákaz“. Jakmile se naběračka dostane do hrnce, všechny škodlivé mikroorganismy okamžitě vplují do polévky a pak – do vašeho talíře. A to, že první pokrm už nebude tak bezpečný – to je poloviční katastrofa, zbytek nepříjemná zpráva v jiném. „Špatné“ bakterie urychlují kysání potravin, včetně polévek.

Příležitost k infekci

Může k ní dojít, protože polévka dosáhne během vaření bodu varu. Samotný hrnec je také poměrně silně zahříván, ale naběračka není nijak tepelně upravována. Dostane se do jiného prostředí, stane se nositelem bakterií. Navíc nelze zaručit ani sterilní čistotu místa, kde ležela.

Zda můžete nechat naběračku v hrnci s polévkou – nce materiálů

Již jsme zjistili, proč nelze nechat naběračku v hrnci s polévkou trvale. Je však důležité si uvědomit, že pokud byste takové kuchyňské náčiní hodili do prvního hrnce na 1-2 hodiny, nic katastrofálního se nestane. Existují však naběračky, které nelze ponechat v hrnci s prvním pokrmem ani po dobu 5 minut.

Patří mezi ně plast a dřevo – bakterie se na nich hromadí a šíří obzvlášť rychle a plastové a dřevěné naběračky se velmi obtížně myjí. Zkušení kuchaři je nedoporučují používat vůbec, lepší je dát přednost nerezové, silikonové nebo nylonové.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog – Mateřská škola B. Martinů

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: