Foto: z otevřených zdrojů Známý odborník na výživu varuje, že se jim většinou připisují vlastnosti, které nemají.
Ukazuje se, že nakládané a kysané mléčné výrobky nejsou tak úžasné, jak si všichni myslíme. Známý odborník na výživu varuje, že je zvykem přisuzovat jim vlastnosti, které nemají. Jaký je hlavní mýtus o fermentovaných produktech, říká Onet.
Hlavní mýtus o fermentovaných produktech
Odbornice na výživu Anna Stolinskaya tvrdí, že „probiotické potraviny jsou mýtus“.
Kefír, jogurt, kysané zelí a okurky podle ní vůbec nejsou probiotika.
„Tyto potraviny jsou vyrobeny mléčným kvašením, takže obsahují bakterie mléčného kvašení. Nevíme ale, kolik toho v nich je. Navíc máme v žaludku kyselinu chlorovodíkovou a nevíme, kolik těchto prospěšných bakterií se dostane do střev,“ říká.
„Většina zpráv na obalech a v médiích uvádí, a to je obecně přijímáno, že nakládané a fermentované mléčné výrobky mají probiotický účinek,“ říká odborník.
Anna tvrdí, že nenahradí probiotika, která mají mikrokapsle. Nejlepší jsou proto přípravky ve formě kapslí.
Znamená to, že nemá smysl jíst kysané zelí nebo jogurt? Nic takového.
„Nakládané okurky jsou zdravé, protože je to jen zelenina a použití cukru, který obsahují ke kvašení, snižuje jejich kalorický obsah. Jsou bohaté na vitamíny a minerály. Fermentované mléčné výrobky jsou také mnohem zdravější než jiné mléčné výrobky. Vyplatí se je jíst , ale „nepřemýšlejte o probiotikách,“ radí lékařka Anna Stolinskaya.