Co je třeba udělat, aby řepa v boršči neztratila barvu, a jak zachovat atraktivní odstín pokrmu – dozvíte se v článku .
Co dělat, aby boršč neztratil barvu – tipy / depositphotos.com
Boršč je jedním z oblíbených prvních chodů Ukrajinců, protože jeho lákavá vůně a šarlatová barva nemůže nechat lhostejnými ani ty nejnáročnější gurmány. vám prozradí, proč boršč není červený a jak toto neblahé nedorozumění napravit.
Dříve jsme hovořili o tom, jaké neobvyklé recepty na boršč se nacházejí v kuchařských knihách.
Co dělá boršč červeným – nce a tajemství
Zkušení kuchaři tvrdí, že barva boršče v mnoha ohledech závisí na červené řepě a době jejího vložení do pokrmu. Nejlepší je koupit v obchodě salátovou řepu (má tmavě bordó barvu) a přidat ji v polovině procesu. V tomto případě by se měl boršč po vložení řepy do hrnce vařit alespoň 10-15 minut, pak bude mít čas dodat požadovanou barvu.
Můžete použít i jiné metody:
- přidejte rajčatový protlak na pánev spolu s červenou řepou, protlakem s cibulí a mrkví a poté vložte do boršče;
- Před smažením řepu zastříkneme vínem nebo jablečným octem;
- na začátku vaření pokropte zeleninu 1 lžičkou kyseliny citronové.
Lifehack od našich babiček – při pečení červené řepy je lepší ji posypat 1 lžící cukru. Tento trik pomůže odhalit jemnou chuť a barvu červené řepy, ale musíte ho do boršče dát až nakonec, jinak zbarví ostatní zeleninu.
Jak zařídit, aby červená řepa v boršči neztratila barvu – návod
Ne všechny hostitelky dělají pastu a zeleninu před přidáním do hrnce osmahnou. Pro ně jsme připravili několik způsobů, jak zachovat barvu boršče bez smažení:
- vyjměte maso z vývaru a vložte do něj celou červenou řepu spolu s ostatní zeleninou – takto pokračujte ve vaření polévky 10-15 minut, pak řepu vyjměte a na závěr ji nastrouhejte do boršče;
- uvařte zeleninu ve slupce a pak ji nastrouhejte, vložte ji do již uvařeného boršče a ještě pár minut povařte;
- nastrouhejte syrovou červenou řepu, zalijte ji vodou v kovové misce a vložte ji do boršče 5 minut před jeho dokončením a poté pokrm ještě několik minut povařte.
Jedním z těchto způsobů se vám určitě podaří dosáhnout šarlatové barvy boršče a udržet ji po dlouhou dobu. I když se vám to napoprvé nepodaří – zkuste to znovu nebo zvolte jinou metodu, abyste našli svůj dokonalý recept na tradiční ukrajinský pokrm.