Foto: z otevřených zdrojů Jablečný koláč ze Švédska je nadýchaný vanilkový piškot posypaný plátky jablek, skořicí a hnědým cukrem.
Švédský jablečný koláč je velmi podobný norskému jablečnému koláči a dalším jablečným koláčům vyrobeným po celém světě. Jedná se však o lehčí piškot s větším množstvím mléka v těstě. A je skvělý na pití čaje. Recept byl sdílen na webu Scandinavian Cookbook.
Švédský jablečný koláč
Ingredience:
- 3-4 jablka;
- 3 vejce;
- 1 a 1/4 šálku krystalového cukru;
- 1 a 3/4 šálku univerzální mouky;
- 2 lžičky prášek do pečiva;
- 1 lžička vanilkový cukr (nebo vanilkový extrakt);
- 1 špetka soli;
- 7 polévkových lžic. l. máslo;
- 3/4 šálku mléka;
- 4 polévkové lžíce. l. hnědý cukr;
- 1 lžička mletá skořice.
Příprava:
- Předehřejte troubu na 175°C. Boky formy vymažte tukem a dno vyložte pečicím papírem.
- Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců a nakrájíme na střední plátky.
- Vejce a cukr ušleháme dohromady. Přidejte mouku, prášek do pečiva a vanilku a míchejte, dokud nebude hladká.
- Rozpusťte máslo a přidejte mléko. Tuto mléčnou směs přidejte do těsta na koláč a míchejte, dokud nebude hladká.
- Těsto na bábovku rovnoměrně rozprostřete do zapékací mísy a navrch urovnejte do kruhu plátky jablek, aby se samy zabořily do těsta. Navrch posypeme hnědým cukrem a skořicí.
- Pečte asi 45 minut. Střed můžete zkontrolovat párátkem – těsto by se nemělo lepit na párátko, když je koláč hotový. Před vyjmutím z formy a podáváním nechte koláč vychladnout.