Švédský jablečný koláč: recept na lahodný piškot s jemnou náplní


Foto: z otevřených zdrojů Jablečný koláč ze Švédska je nadýchaný vanilkový piškot posypaný plátky jablek, skořicí a hnědým cukrem.

Švédský jablečný koláč je velmi podobný norskému jablečnému koláči a dalším jablečným koláčům vyrobeným po celém světě. Jedná se však o lehčí piškot s větším množstvím mléka v těstě. A je skvělý na pití čaje. Recept byl sdílen na webu Scandinavian Cookbook.

Švédský jablečný koláč

Ingredience:

  • 3-4 jablka;
  • 3 vejce;
  • 1 a 1/4 šálku krystalového cukru;
  • 1 a 3/4 šálku univerzální mouky;
  • 2 lžičky prášek do pečiva;
  • 1 lžička vanilkový cukr (nebo vanilkový extrakt);
  • 1 špetka soli;
  • 7 polévkových lžic. l. máslo;
  • 3/4 šálku mléka;
  • 4 polévkové lžíce. l. hnědý cukr;
  • 1 lžička mletá skořice.

Příprava:

  1. Předehřejte troubu na 175°C. Boky formy vymažte tukem a dno vyložte pečicím papírem.
  2. Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců a nakrájíme na střední plátky.
  3. Vejce a cukr ušleháme dohromady. Přidejte mouku, prášek do pečiva a vanilku a míchejte, dokud nebude hladká.
  4. Rozpusťte máslo a přidejte mléko. Tuto mléčnou směs přidejte do těsta na koláč a míchejte, dokud nebude hladká.
  5. Těsto na bábovku rovnoměrně rozprostřete do zapékací mísy a navrch urovnejte do kruhu plátky jablek, aby se samy zabořily do těsta. Navrch posypeme hnědým cukrem a skořicí.
  6. Pečte asi 45 minut. Střed můžete zkontrolovat párátkem – těsto by se nemělo lepit na párátko, když je koláč hotový. Před vyjmutím z formy a podáváním nechte koláč vychladnout.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog – Mateřská škola B. Martinů

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: