Foto: z otevřených zdrojů Nemoci kloubů výrazně „omládly“, takže stojí za to chránit tělo včas
Zdravé klouby a kosti jsou základem pro plnohodnotný, aktivní život. Onemocnění kloubů výrazně „omládla“, takže stojí za to chránit tělo včas a to lze provést pomocí výživy. RBC-Ukraine informuje o produktech, které jsou dobré pro kosti a klouby.
Co přidat do jídelníčku
Podle výživové poradkyně Olgy Bezugly odvedou klouby a kosti každý den spoustu práce, proto je udržení jejich zdraví investicí do budoucna.
Vápník je základem pevnosti kostí
Vápník je klíčový pro zdraví kostí.
Lze jej nalézt v:
- mléčné výrobky (jogurt, tvaroh, kefír)
- rostlinné alternativy (mandlové mléko, tofu s vápníkem)
- tmavě zelená zelenina (brokolice, špenát)
Vitamin D pro vstřebávání vápníku
Tento vitamín podporuje lepší vstřebávání vápníku. Lze jej získat z:
- tučné ryby (losos, makrela)
- vaječné žloutky
- doplňky výživy (dle doporučení lékaře)
Kolagen pro klouby
Kolagen udržuje elasticitu a zdravou chrupavku. Je obsažen v:
- želé maso, vývar z kostí
- kolagenové doplňky (před nákupem zkontrolujte kvalitu)
Omega-3 mastné kyseliny proti zánětům
Snižují zánět v kloubech a nacházejí se v následujících produktech:
- tučné ryby (sleď, sardinky)
- lněné semínko, vlašské ořechy a chia.
Antioxidanty pro ochranu kloubů
Potraviny bohaté na vitamín C a polyfenoly podporují obnovu tkání. Patří sem:
- citrusové plody, kiwi, bobule
- zelený čaj a kakao
Navíc sůl ve velkém množství v těle odplavuje vápník. Zatímco zpracované potraviny a cukr zánět zvyšují.
Co ovlivňuje zdraví kostí
Na zdraví kostí může mít vliv celá řada faktorů. Například:
- fyzická aktivita – lidé, kteří jsou fyzicky neaktivní, mají vyšší riziko osteoporózy
- konzumace tabáku a alkoholu – to přispívá ke slabosti kostí. Podobně pravidelné pití více než jednoho alkoholického nápoje denně u žen nebo dvou alkoholických nápojů denně u mužů může zvýšit riziko osteoporózy.
- věk – jak stárnete, vaše kosti tenčí a slábnou
- Hladiny hormonů – příliš mnoho hormonů štítné žlázy může způsobit ztrátu kostní hmoty. U žen se úbytek kostní hmoty prudce zvyšuje během menopauzy v důsledku snížené hladiny estrogenu
- poruchy příjmu potravy a další stavy – závažné omezování potravy a podváha oslabují kosti u mužů i žen