Výrobci výrobků z různých cenových segmentů mohou máslo falšovat.
Jak zkontrolovat máslo na přirozenost / foto depositphotos.com
Koupili jste máslo, ale jeho chuť nebo barva vzbuzují pochybnosti o jeho kvalitě a přirozenosti? vás naučí, jak máslo zkontrolovat doma.
Jen v loňském roce máslo na Ukrajině zdražilo o 22 %. Dnes stojí balení másla o hmotnosti asi 200 gramů v supermarketech – od 59 do 87 hřiven. Stále více výrobců může začít prodávat padělky, protože chtějí ušetřit. A cena zde nehraje roli: jak výrobci „dražšího“ másla, tak výrobci levnějších variant mohou podstrčit směs tuků neznámého původu a na etiketě o tom neříct ani slovo.
Již dříve jsme vám prozradili, jak si doma ověřit kvalitu tvarohu. Nyní si řekneme, jak poznat pravé máslo, abychom nepřišli o peníze nákupem falšovaného másla.
Jak otestovat máslo ve vodě – snadný test s vařící vodou
Test v horké vodě je jedním z nejúčinnějších. Kvalitní máslo by se v ní mělo zcela rozpustit a zbarvit se do mléčné barvy. Pozor: olej by se měl rozpouštět bez jakýchkoli sraženin, a to ještě „vloček“. Jejich přítomnost je velmi špatným signálem.
Kontrola másla zmrazením
Skutečně kvalitní máslo by při nízkých teplotách mělo jednoduše „zmrznout“. Pokud jsou v něm rostlinné tuky, nedovolí to. Proto je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak zkontrolovat máslo na přirozenost, jeho zmrazení. Zkuste si zmrazenou kostku másla nakrájet. Pokud pod nožem uvidíte místo hladkých vrstev másla drobky, je to jistá známka dobrého másla.
Jak zkontrolovat máslo na pánvi
Jak poznat pravé máslo / ilustrace depositphotos.com
Skvělým způsobem, jak tento výrobek otestovat, je přímo při vaření. Pozorujte, jak se zakoupený výrobek chová při zahřívání. Dobré máslo vhozené do zahřáté pánve bude mít příjemnou mléčnou chuť a vytvoří charakteristickou pěnu.
Jak testovat máslo na jód a mangan
Existuje také několik způsobů, jak zkontrolovat máslo pomocí lékárenských prostředků – jódu a manganu. Obě metody nejsou dostatečně informativní, ale mají právo na život.
Mangan vám pomůže zjistit, zda je v másle rostlinný tuk. Přidejte olej do roztoku manganu a sledujte, zda se změní barva. Pokud kapalina zesvětlá, váš olej obsahuje pouze živočišné tuky.
Jód vám umožní zjistit, zda je ve složení levný palmový olej. Přidejte jód k oleji rozpuštěnému v horké vodě a sledujte reakci. Přírodní produkt nebude reagovat a po několika hodinách nebude po jódu ani stopa. Pokud roztok zhnědl – špatná zpráva, s největší pravděpodobností máte před sebou padělaný výrobek.