Milovníci silného nápoje musí znát pravidla jeho konzumace.
Whisky by se měla pít s rozumem / koláž od , foto depositphotos.com
Aromatickému alkoholickému nápoji z ječmene, žita, pšenice nebo kukuřice dává přednost mnoho labužníků. Ne každý však ví, čím whisky zakousnout, kdy a jak ji správně pít, aby si vychutnal její buket a ocenil kvalitu alkoholu. zjistil všechna tajemství a je připraven se o ně podělit.
Kdy a jak správně pít whisky
Před pitím whisky je důležité vědět, jaká je nejvhodnější denní doba pro tento nápoj. Zkušení sommeliéři se domnívají, že k jejímu vychutnávání je vhodný pouze večer – ráno byste si takovou společnost neměli dopřávat. Povinnou podmínkou je vychlazení nápoje na 18-20 °C, jinak bude mít jakýkoli, i ten nejdražší exemplář, nepříjemnou chuť alkoholu. Láhev není nutné skladovat v lednici, přijatelnou variantou je pokojová teplota. Nejúspěšnější sklenicí na whisky je roxorová, staromódní nebo vinná sklenice s krátkou stopkou.
Úžasnou chuť a vůni nápoje si naplno vychutnáte, pokud budete postupovat následovně Pravidlo 5S:
- Sight – posoudit whisky otočením sklenice proti světlu.
- Vůně – přičichněte a vdechněte voňavý buket.
- Swish – vychutnat malým douškem a podržením nápoje v ústech.
- Polkněte – polykat s příchutí.
- Splash – přidejte kapku vody a znovu se napijte, abyste ocenili změnu chuti.
Mimochodem, poslední bod není povinné splnit, ale Skotové, jako praví znalci tohoto druhu alkoholu, doporučují dodržovat šest bodů beze zbytku.
S čím můžete a nemůžete pít whisky
Budete se muset hodně snažit, abyste našli člověka, který vám poradí ředit nápoj nějakou další tekutinou – většina gurmánů se stále drží možnosti ochutnat ji v čisté podobě. Nicméně ne všichni jsou ochotni ji takto konzumovat, ale nevědí, s čím jiným whisky pít, než s kolou. Volba doplňkového nápoje závisí na druhu alkoholu:
- single malt – voda;
- skotská whisky – ovocné a bobulové šťávy;
- kukuřičná whisky – sycené nápoje.
V prvním případě je nutné ředění, aby se mírně zjemnila příliš trpká chuť a snížila síla. Ve druhém případě, u skotské whisky, je přídavek džusu povolen, pokud se jedná o vzácné obilné whisky, ale pouze v poměru alkoholu a džusu 3:1. Míchané odrůdy skotské whisky by se nikdy neměly ničím ředit – bohatý a komplexní buket nápoje mohou snadno zkazit příchutě třetích stran.
Můžete také převzít zkušenost Irů, kteří kávu obvykle zapíjejí whisky a horký nápoj doplňují relaxačním alkoholem.
Co by se neměly míchat s whisky to je pravda, to je pravda citrusové šťávy. A přestože v mnoha barech často najdete koktejly s touto kombinací, ve slušné společnosti by takovou svatokrádež pravděpodobně nikdo neschválil.
Zajímavý fakt: Skotové se domnívají, že do whisky není vůbec možné přidávat led, protože nápoj se nejprve ochladí, ale pak se opět zahřeje od dlaní a prstů – lepší je použít speciální chladicí kameny. A to, že led negativně ovlivňuje chuť nápoje, Američany vůbec nemate, takže v USA směle hodí do sklenice s bourbonem několik kostek zmrzlé vody. Z koho přesně si vzít příklad a na čí stranu se postavit – to už je na vás.
Jak nejlépe zakousnout whisky v čisté podobě?
Lidé, kteří nemohou pít silný alkohol v čisté podobě, by si měli uvědomit, co si k whisky dávají jako předkrm opravdoví gurmáni, aby si nezkazili chuť nápoje a ocenili jeho kvalitu.
Single malt nebo míchané odrůdy se budou dobře hodit k tabulka hořké čokolády, jablka nebo hrušky, kuřecí a králičí maso.. Ti, kteří pijí žitnou whisky, si tuto kombinaci zamilují. s uzenými rybami. Grilované vepřové maso Skotská whisky dokonale zvýrazní chuť a kouřová ostrovní whisky se nejlépe podává s masem. hovězí maso. Univerzální možností pro všechny druhy alkoholických nápojů, o kterých dnes hovoříme, by bylo např. sýr – rychlé, snadné a chutné.
Právo nelze použít jako předkrm takové potraviny a pokrmy:
- sladkosti;
- pečivo;
- kořeněná jídla;
- tučné smažené maso;
- nakládaná zelenina a marinády;
- pokrmy s přidaným octem.
Všimněte si, že mezi povolenými pochoutkami je uvedeno grilované maso a drůbež, což není totéž jako doma připravený tučný kus zvířecího těla.
Co si dát k whisky s kolou?
Ti, kteří si alkohol raději ředí sycenou vodou, nebudou zbytečně vzpomínat, co svačit k whisky, aby se vyhnuli kocovině, protože cola může zesílit účinek alkoholu a způsobit rychlou intoxikaci.
Za nejlepší gastronomické párování se považuje:
- sýr;
- sushi;
- červené ryby;
- mořské plody;
- Bavorské klobásy;
- čokoláda;
- jehněčí a hovězí maso.
Pokud chcete podávat ovoce, je ideální volbou meloun. Dokáže zjemnit mnohovrstevnatou chuť whisky a koly a dotvoří jedinečný tandem obou nápojů.