Jak pít whisky a co si dát k svačině: zlaté pravidlo 5S

Milovníci silného nápoje musí znát pravidla jeho konzumace.

Whisky by se měla pít s rozumem / koláž od , foto depositphotos.com

Aromatickému alkoholickému nápoji z ječmene, žita, pšenice nebo kukuřice dává přednost mnoho labužníků. Ne každý však ví, čím whisky zakousnout, kdy a jak ji správně pít, aby si vychutnal její buket a ocenil kvalitu alkoholu. zjistil všechna tajemství a je připraven se o ně podělit.

Kdy a jak správně pít whisky

Před pitím whisky je důležité vědět, jaká je nejvhodnější denní doba pro tento nápoj. Zkušení sommeliéři se domnívají, že k jejímu vychutnávání je vhodný pouze večer – ráno byste si takovou společnost neměli dopřávat. Povinnou podmínkou je vychlazení nápoje na 18-20 °C, jinak bude mít jakýkoli, i ten nejdražší exemplář, nepříjemnou chuť alkoholu. Láhev není nutné skladovat v lednici, přijatelnou variantou je pokojová teplota. Nejúspěšnější sklenicí na whisky je roxorová, staromódní nebo vinná sklenice s krátkou stopkou.

Úžasnou chuť a vůni nápoje si naplno vychutnáte, pokud budete postupovat následovně Pravidlo 5S:

  • Sight – posoudit whisky otočením sklenice proti světlu.
  • Vůně – přičichněte a vdechněte voňavý buket.
  • Swish – vychutnat malým douškem a podržením nápoje v ústech.
  • Polkněte – polykat s příchutí.
  • Splash – přidejte kapku vody a znovu se napijte, abyste ocenili změnu chuti.

Mimochodem, poslední bod není povinné splnit, ale Skotové, jako praví znalci tohoto druhu alkoholu, doporučují dodržovat šest bodů beze zbytku.

S čím můžete a nemůžete pít whisky

Budete se muset hodně snažit, abyste našli člověka, který vám poradí ředit nápoj nějakou další tekutinou – většina gurmánů se stále drží možnosti ochutnat ji v čisté podobě. Nicméně ne všichni jsou ochotni ji takto konzumovat, ale nevědí, s čím jiným whisky pít, než s kolou. Volba doplňkového nápoje závisí na druhu alkoholu:

  • single malt – voda;
  • skotská whisky – ovocné a bobulové šťávy;
  • kukuřičná whisky – sycené nápoje.

V prvním případě je nutné ředění, aby se mírně zjemnila příliš trpká chuť a snížila síla. Ve druhém případě, u skotské whisky, je přídavek džusu povolen, pokud se jedná o vzácné obilné whisky, ale pouze v poměru alkoholu a džusu 3:1. Míchané odrůdy skotské whisky by se nikdy neměly ničím ředit – bohatý a komplexní buket nápoje mohou snadno zkazit příchutě třetích stran.

Můžete také převzít zkušenost Irů, kteří kávu obvykle zapíjejí whisky a horký nápoj doplňují relaxačním alkoholem.

Co by se neměly míchat s whisky to je pravda, to je pravda citrusové šťávy. A přestože v mnoha barech často najdete koktejly s touto kombinací, ve slušné společnosti by takovou svatokrádež pravděpodobně nikdo neschválil.

Zajímavý fakt: Skotové se domnívají, že do whisky není vůbec možné přidávat led, protože nápoj se nejprve ochladí, ale pak se opět zahřeje od dlaní a prstů – lepší je použít speciální chladicí kameny. A to, že led negativně ovlivňuje chuť nápoje, Američany vůbec nemate, takže v USA směle hodí do sklenice s bourbonem několik kostek zmrzlé vody. Z koho přesně si vzít příklad a na čí stranu se postavit – to už je na vás.

Jak nejlépe zakousnout whisky v čisté podobě?

Lidé, kteří nemohou pít silný alkohol v čisté podobě, by si měli uvědomit, co si k whisky dávají jako předkrm opravdoví gurmáni, aby si nezkazili chuť nápoje a ocenili jeho kvalitu.

Single malt nebo míchané odrůdy se budou dobře hodit k tabulka hořké čokolády, jablka nebo hrušky, kuřecí a králičí maso.. Ti, kteří pijí žitnou whisky, si tuto kombinaci zamilují. s uzenými rybami. Grilované vepřové maso Skotská whisky dokonale zvýrazní chuť a kouřová ostrovní whisky se nejlépe podává s masem. hovězí maso. Univerzální možností pro všechny druhy alkoholických nápojů, o kterých dnes hovoříme, by bylo např. sýr – rychlé, snadné a chutné.

Právo nelze použít jako předkrm takové potraviny a pokrmy:

  • sladkosti;
  • pečivo;
  • kořeněná jídla;
  • tučné smažené maso;
  • nakládaná zelenina a marinády;
  • pokrmy s přidaným octem.

Všimněte si, že mezi povolenými pochoutkami je uvedeno grilované maso a drůbež, což není totéž jako doma připravený tučný kus zvířecího těla.

Co si dát k whisky s kolou?

Ti, kteří si alkohol raději ředí sycenou vodou, nebudou zbytečně vzpomínat, co svačit k whisky, aby se vyhnuli kocovině, protože cola může zesílit účinek alkoholu a způsobit rychlou intoxikaci.

Za nejlepší gastronomické párování se považuje:

  • sýr;
  • sushi;
  • červené ryby;
  • mořské plody;
  • Bavorské klobásy;
  • čokoláda;
  • jehněčí a hovězí maso.

Pokud chcete podávat ovoce, je ideální volbou meloun. Dokáže zjemnit mnohovrstevnatou chuť whisky a koly a dotvoří jedinečný tandem obou nápojů.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog – Mateřská škola B. Martinů

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: