Jak dlouho má být zelí kysané a čím ho přikrýt, aby se nezkazilo, se dozvíte na stránkách .
Tajemství kysaného zelí: jak dlouho kysat a čím přikrýt / foto depositphotos.com
Kysané zelí je v zimě skvělou pochoutkou. Bude se hodit na každý stůl, díky čemuž je odedávna oblíbené u Ukrajinců. Kysané zelí se připravuje poměrně snadno, ale hospodyňky často dělají zdánlivě nepodstatné chyby, které vše pokazí.
se dozvěděl, kolik zelí má být kysaného a čím ho přikrýt, aby se nezkazilo.
Zda je nutné zelí při kvašení tvrdě rozmačkat.
Některé hospodyňky se domnívají, že stačí zelí jednoduše nakrouhat a zalít nálevem, ale není to tak docela pravda. Před vložením zelí do nádoby je nutné ho osolit a rukama rozdrtit a poté k němu přidat mrkev.
Zde je hlavní nepřehánět to. Jde o to, že pokud zelí příliš rozmačkáte, bude při kysání příliš měkké, což znamená, že se připravíte o požitek z jeho křupání.
Kolik dní se zelí dusí pod tlakem
Další důležitou ncí je délka kysání zelí. Pokud se uchovává velmi dlouho, stane se nechutným, kyselým a příliš měkkým. Pokud se proces přeruší příliš brzy, stane se z něj syrový a nechutný produkt.
Obvykle je třeba, aby zelí ode dne snášky do podávání leželo pět až sedm dní. Vše závisí na objemu zelí, přesnosti technologie a podmínkách skladování.
Jak na to?
Kolikrát denně byste měli píchat kysané zelí
Nemělo by se zapomínat, že i pro kvašení se zelí musí propíchat. Mělo by se to dělat mimořádně opatrně, protože můžete omylem zastavit proces kvašení. Abyste se vyhnuli potížím a získali nakonec chutné zelí, propíchněte záložku, která nedosahuje ani do 1/10 na dno.
Pokud je zelí do 5 kg, můžete propichovat jednou denně. Pokud se rozhodnete kvasit více, budete muset propichovat dvakrát denně.
Čím kysané zelí přikrýt
Další důležitou ncí při vaření kysaného zelí je, čím ho přikrýt. Zde je vše jednoduché. Zelí ke kvašení můžete přikrýt sterilovanou gázou. Kromě toho se k tomuto účelu výborně hodí čisté zelné listy, na které je třeba položit čistý talíř. Jako poslední se na talíř umístí závaží, k tomuto účelu lze použít sklenici s vodou nebo čistý kámen.
Zda lze kysané zelí přikrýt
Mnoho hospodyněk rádo skladuje kysané zelí na zimu, ale vyvstává otázka: „Jak ho skladovat?“. Kysané zelí lze uzavřít do sklenic jako ostatní zeleninu. Produkt dobře snáší sterilaci.
Není žádným tajemstvím, že přípravky se dobře skladují ve sklenicích s kovovými víčky, a kysané zelí není výjimkou. Pokud dodržíte technologii, zelí zůstane chutné a křupavé i po dlouhém skladování.
Mimochodem, dříve psal o tom, jak kvašit zelí do křupava a ve kterých dnech je to nejlepší.