Kdo by neměl pít instantní kávu: výhody a škody tohoto nápoje

Z čeho se instantní káva skládá a zda ji můžete pít každý den.

Rozpustná káva – škody a přínosy / pixabay.com

Miliony lidí na světě začínají svůj den šálkem kávy a nejčastěji v tomto šálku – rozpustnou kávou. Vysvětlení je jednoduché: nemusí se vařit a je levnější. vám prozradí, jak se instantní káva vyrábí a zda je možné ji pít každý den.

Dříve jsme vám řekli, proč může být cikorka místo kávy lepší.

Jak se vyrábí instantní káva

Rozpustná káva se vyrábí z kávových zrn, která ztratila svůj obchodní vzhled. Přidávají se aromata, sušené mléko a cukr. Existují tři druhy rozpustné kávy:

  • Prášková instantní káva

Nejlevnější. Kávová zrna jsou jemně namleta a umístěna do vak kde jimi procházejí kapky tekutiny. Částečky zrn se poté vysuší a přemění na prášek.

  • Granulovaná instantní káva

Je dražší než prášková káva, přestože se vyrábí z prášku: znovu se navlhčí párou a zrnka se slepí do granulí.

  • Sublimovaná instantní káva

Považuje se za nejlepší mezi druhy instantní kávy a je ze všech nejdražší. Kávová zrna se rozemelou na prach a zmrazí se vodou a poté se z nich pomocí speciálního stroje vyrobí suché kávové tyčinky. Ty se znovu melou, aby vznikla větší zrna než prášek. Lyofilizovaná káva se vyrábí bez příchutí – tato technologie umožňuje zachovat skutečnou chuť a aroma.

Rozpustná káva – škody a výhody

Řekněme si rovnou: tělu je jedno, jakou rozpustnou kávu pijete, zda levnou nebo drahou – reaguje na ni stejně.

Výhod instantní kávy není mnoho: má močopudný účinek, a proto pomáhá odstraňovat přebytečnou vodu z těla a odstraňovat otoky. Její výhodou je také to, že je levnější než ta přírodní, rychle se připravuje a pomáhá rychle povzbudit.

Mínusů instantní kávy je mnohem více:

  • Způsobuje psychickou závislost, a to rychleji než přírodní káva

V instantních nápojích je více kofeinu než v zrnkové kávě. V důsledku častého užívání dochází k narušení nervového systému: pro člověka je obtížné zapojit se ráno do práce bez šálku kávy, stává se podrážděným, nervózním, objevuje se nespavost.

  • Zvyšuje krevní tlak

Z tohoto důvodu trpí kardiovaskulární systém. Také instantní káva obsahuje kyselinu chlorogenovou, která může způsobit srdeční onemocnění a infarkt.

  • Vyplavuje vápník z těla

Problémy s koleny nebo bolesti loktů začínají i u mladých lidí.

  • Dráždí žaludeční stěny a sliznice

V důsledku toho se u konzumentů instantní kávy objevuje gastritida, vředy a zvýšená kyselost žaludku.

Kromě toho instantní nápoj vede u žen ke vzniku celulitidy a muži začínají mít kožní problémy. Zde je třeba také poznamenat, že aromatické a chuťové přísady, které se do kávy přidávají, nejsou přírodní a mají rovněž negativní vliv na zdraví.

Je možné pít instantní kávu každý den?

Je lepší, když je káva přírodní. Ale pokud opravdu chcete, můžete někdy vypít šálek instantní kávy 30-40 minut po jídle a po dalších 15 minutách můžete vypít sklenici vody, abyste předešli dehydrataci.

Share to friends
Rating
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Blog – Mateřská škola B. Martinů

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: