Z čeho se instantní káva skládá a zda ji můžete pít každý den.
Rozpustná káva – škody a přínosy / pixabay.com
Miliony lidí na světě začínají svůj den šálkem kávy a nejčastěji v tomto šálku – rozpustnou kávou. Vysvětlení je jednoduché: nemusí se vařit a je levnější. vám prozradí, jak se instantní káva vyrábí a zda je možné ji pít každý den.
Dříve jsme vám řekli, proč může být cikorka místo kávy lepší.
Jak se vyrábí instantní káva
Rozpustná káva se vyrábí z kávových zrn, která ztratila svůj obchodní vzhled. Přidávají se aromata, sušené mléko a cukr. Existují tři druhy rozpustné kávy:
- Prášková instantní káva
Nejlevnější. Kávová zrna jsou jemně namleta a umístěna do vak kde jimi procházejí kapky tekutiny. Částečky zrn se poté vysuší a přemění na prášek.
- Granulovaná instantní káva
Je dražší než prášková káva, přestože se vyrábí z prášku: znovu se navlhčí párou a zrnka se slepí do granulí.
- Sublimovaná instantní káva
Považuje se za nejlepší mezi druhy instantní kávy a je ze všech nejdražší. Kávová zrna se rozemelou na prach a zmrazí se vodou a poté se z nich pomocí speciálního stroje vyrobí suché kávové tyčinky. Ty se znovu melou, aby vznikla větší zrna než prášek. Lyofilizovaná káva se vyrábí bez příchutí – tato technologie umožňuje zachovat skutečnou chuť a aroma.
Rozpustná káva – škody a výhody
Řekněme si rovnou: tělu je jedno, jakou rozpustnou kávu pijete, zda levnou nebo drahou – reaguje na ni stejně.
Výhod instantní kávy není mnoho: má močopudný účinek, a proto pomáhá odstraňovat přebytečnou vodu z těla a odstraňovat otoky. Její výhodou je také to, že je levnější než ta přírodní, rychle se připravuje a pomáhá rychle povzbudit.
Mínusů instantní kávy je mnohem více:
- Způsobuje psychickou závislost, a to rychleji než přírodní káva
V instantních nápojích je více kofeinu než v zrnkové kávě. V důsledku častého užívání dochází k narušení nervového systému: pro člověka je obtížné zapojit se ráno do práce bez šálku kávy, stává se podrážděným, nervózním, objevuje se nespavost.
- Zvyšuje krevní tlak
Z tohoto důvodu trpí kardiovaskulární systém. Také instantní káva obsahuje kyselinu chlorogenovou, která může způsobit srdeční onemocnění a infarkt.
- Vyplavuje vápník z těla
Problémy s koleny nebo bolesti loktů začínají i u mladých lidí.
- Dráždí žaludeční stěny a sliznice
V důsledku toho se u konzumentů instantní kávy objevuje gastritida, vředy a zvýšená kyselost žaludku.
Kromě toho instantní nápoj vede u žen ke vzniku celulitidy a muži začínají mít kožní problémy. Zde je třeba také poznamenat, že aromatické a chuťové přísady, které se do kávy přidávají, nejsou přírodní a mají rovněž negativní vliv na zdraví.
Je možné pít instantní kávu každý den?
Je lepší, když je káva přírodní. Ale pokud opravdu chcete, můžete někdy vypít šálek instantní kávy 30-40 minut po jídle a po dalších 15 minutách můžete vypít sklenici vody, abyste předešli dehydrataci.