Budete zářit jako noví: Jak správně vyčistit pánev od mastnoty a sazí

Agresivní přípravky „proti mastnotě“ vám rozhodně nepomohou vyčistit choulostivé povrchy pánví.

Poradíme vám, jak správně mýt pánve / foto depositphotos.com

Mnoho hostitelek rádo pohostí hosty a příbuzné smaženými a dušenými pokrmy, ale umýt pánev po vaření je někdy složitější, než se zdálo.

Křehkému povrchu pánví velmi chutnají saze a zatuchlý tuk. A pro každý typ povrchu existuje mnoho ncí péče. Pojďme společně zjistit, jak čistit pánev.

Jak vyčistit pánev od mastnoty – univerzální metody

Nespěchejte s domácími chemikáliemi. Některé přípravky „proti mastnotě“ jsou velmi agresivní a mohou poškodit povrch pánve. Existují dva babičkovské hacky, které vám pomohou vypořádat se s tím bezpečněji.

  • Lifehack na sůl

Tato metoda je stará sto let. Je tak jednoduchá, že potěší i ty největší lenochy. Je třeba nalít sklenici vody do hrnce a přidat 5-7 lžic soli. Tuto tekutinu nechte přejít varem, přikryjte pokličkou a držte na ohni dalších 5 minut. Poté ji nechte dvě hodiny odstát, slijte slanou vodu a propláchněte ji vodou.

  • Hořčice Lifehack

Tato metoda je ideální pro ty, kteří hledají, jak vyčistit pánev od tuku. Mokrý povrch pánve posypte hořčičným práškem a nechte ho 15 minut působit. Pak už zbývá jen opláchnout zbytky a těšit se z čistoty.

Jak odstranit mastnotu a saze z pánve – všímejte si ncí

V závislosti na typu povrchu pánve můžete zvolit různé způsoby péče. Chybný způsob, jak umýt mastnou pánev, ji může nakonec zkazit. Zvažme podrobně všechny nce.

Například litinové pánve je lepší nechat před čištěním zcela vychladnout a teflonové je lepší umýt hned. Pojďme se dozvědět více o péči o různé typy povrchů pánví.

Keramické pánve – jak se zbavit mastnoty a sazí

Zařízení s keramickým typem povlaku jsou v kuchyních ukrajinských hospodyněk nejoblíbenější. Keramika si získala srdce ukrajinských žen lakonickým designem a snadnou údržbou. Většina žen ví, jak umýt pánev s keramickým povrchem. K tomu ji stačí na hodinu namočit do teplé vody a poté ji vypustit a umýt houbičkou s kapkou prostředku na mytí nádobí.

Jak vyčistit teflonovou pánev od připáleného tuku – vezměte na vědomí tyto tipy

Je důležité umýt pánev s tímto typem povlaku co nejdříve, pak vydrží dlouho. Není nic jednoduššího než umýt vnitřek pánve, pokud má teflonový povlak. Namočte ji na 15 minut do vody s prostředkem na mytí nádobí a poté opláchněte čistou měkkou houbou. Vyhněte se tvrdým houbičkám a přípravkům s agresivními přísadami, aby nedošlo k poškození povlaku.

Poměrně často se hospodyňky zajímají o to, jak umýt teflonovou pánev zvenčí. Pro tento případ existuje speciální mucholapka. Smíchejte 3 lžíce jedlé sody a 5 lžic peroxidu vodíku. Promíchejte a naneste na vnější stěny pánve na 5 minut. Poté roztok důkladně opláchněte houbičkou.

Jak vyčistit litinovou pánev od mastnoty – tipy a triky

Jedná se o nejnáročnější pánve na péči, ale bez nich si nelze představit přípravu steaků, nebo dušených masových pokrmů. S mastnotou uvnitř však pomáhá mýdlový roztok. Za tímto účelem nalijte do pánve tolik vody, aby zcela pokryla stěny, přidejte 3 lžíce tekutého mýdla nebo prostředku na mytí nádobí, vytvořte pěnu a nechte ji několik hodin působit. Poté ji opláchněte vodou a houbičkou, v případě potřeby použijte škrabku.

Na povrchu litiny se mohou hromadit zbytky připáleného tuku. Proto se hospodyňky často zajímají o to, jak umýt litinovou pánev od usazenin. Za tímto účelem otočte mokrou pánev dnem vzhůru, bohatě ji posypte jedlou sodou a osušte stolním octem. Tato chemická reakce rychle odstraní saze.

Jak vyčistit starou hliníkovou pánev – babiččina tajemství

Tento rychlý lifehack vám pomůže rozhodnout, jak vyčistit hliníkovou pánev od sazí, a to jak zvenku, tak i uprostřed. Umístěte pánev do velké nádoby a připravte si roztok z 1,5 litru vody, 1 kostky nastrouhaného pracího mýdla a sklenice octa. Roztok nalijte do nádoby s pánví, vařte 30 minut a přikryjte pokličkou. Poté opláchněte vodou a houbičkou.

Jak už jsme vám říkali dříve, někdy je i ten nejjednodušší pokrm na pánvi skutečnou nepříjemností, protože olej „střílí“, přidává nepohodlí a kazí pořádek v kuchyni. Hm-m-m-m, možná ještě nevíte, jak nalít olej na pánev, aby nevystřeloval? Povíme vám to nyní podrobně.

Možná vás budou zajímat také novinky:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog – Mateřská škola B. Martinů

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: