Při vaření vajec je důležité pamatovat na základní body, aby si vejce zachovala dokonalou chuť a tvar.
Jak správně uvařit vejce – jednoduché lifehacks / foto depositphotos.com
Zdá se, že vařit slepičí vejce umí, ale někdy s tím bývají problémy. Chyby dělají i zkušené hospodyňky. Aby se vařená vejce vždy dobře loupala a nepraskla při tom, je třeba si zapamatovat několik jednoduchých pravidel.
Již dříve jsme si řekli, jak připravit vejce na loupačku, a dnes si povíme, jak správně vařit vejce.
Nejčastěji se lidé zajímají o to, do jaké vody mají vejce ponořit – do studené nebo horké. Ve skutečnosti je můžete vařit v jakékoliv vodě, ale jsou tu určité nce.
Jaký je správný způsob vaření vajec ve studené nebo horké vodě?
Existují dva hlavní způsoby vaření vajec: v horké a ve studené vodě. Vyberte si nejlepší možnost s ohledem na teplotu skladování vajec. Pokud jsou v lednici – vařte je ve studené vodě, pokud jsou při pokojové teplotě alespoň jednu hodinu – v horké vodě. Zvažme postupně jemnosti obou případů.
Mnoho hospodyněk ví, jak vařit vejce ve studené vodě. Je to poměrně pohodlný a jednoduchý způsob, ale po uvaření vody je důležité dodržet postup. K tomu je nutné vejce důkladně propláchnout vodou, ponořit je do nádoby se studenou vodou a postavit na mírný oheň.
Jak dlouho vařit vejce ve studené vodě:
- Vejce na měkko – vařte 2 minuty, po uvaření ztlumte teplotu;
- pošírované vejce – vařte 4 minuty po uvaření;
- vejce natvrdo – po uvaření vařte 7 minut, poté teplotu ztlumte.
Neměli byste váhat, zda můžete dát vejce do vroucí vody. V tomto případě je hlavní mít na paměti klíčová pravidla. Ve vroucí vodě je nejlepší vařit vejce, která mají pokojovou teplotu. Pokud ponoříte vejce z lednice do vroucí vody, okamžitě prasknou. To sice příliš neovlivní jejich chuť, ale tvar jim nevrátíte.
Existuje jednoduchý algoritmus, jak vařit vejce ve vroucí vodě. Postavte nádobu s vodou na oheň a vejce důkladně propláchněte pod tekoucí vodou. Když voda začne vřít, opatrně vejce ponořte.
Úrovně vaření:
- Vejce na měkko – vařte 1 minutu, sundejte z ohně a přiklopené vařte 4-5 minut;
- pošírované vejce – vařte 2 minuty, sundejte z ohně a přiklopené vařte 7 minut;
- vejce natvrdo – vařte 4 minuty na mírném ohni, aniž by voda prudce vřela.
Obecně platí, že každá hospodyňka si vybere vhodnější způsob vaření vajec, ale je třeba pamatovat na oba.
Mimochodem, aby se skořápky lépe odlepovaly od vajec, zkuste horká vejce po uvaření polít studenou vodou. Kromě toho hospodyně často dělají na dně vejce vpichy, aby ochrannou fólii prorazily. Vejce uvařená natvrdo se pak lépe loupou.
A abyste zabránili praskání vajec během vaření, zkuste přidat lžíci soli.