Hořčík se nachází v mnoha potravinách, které jíme: luštěniny, ořechy, semena, mléčné výrobky, zelená listová zelenina.
Může vést k zástavě srdce: kdy nebrat hořčík / foto depositphotos.com
V lékárnách najdete spoustu doplňků stravy, hořčík je jedním z nich. radí, jak hořčík správně užívat, aby tělu neškodil.
Hořčík je živina, kterou lidské tělo potřebuje k udržení zdraví. Je důležitý pro mnoho procesů – od regulace hladiny cukru v krvi a krevního tlaku až po činnost nervového systému.
Hořčík – přínosy a škodlivost suplementace
V současné době vědci nadále zkoumají, jak hořčík ovlivňuje zdraví, jaké jsou jeho přínosy a jaké škody může způsobit.
Předpokládá se, že užívání hořčíku může pomoci při některých zdravotních problémech. Například snižování krevního tlaku a rizika vzniku cukrovky 2. typu a snižování rizika zlomenin kostí a osteoporózy. Samostatné studie prokazují, že lidé, jejichž strava má vysoký obsah hořčíku, mají nižší riziko některých typů srdečních onemocnění a mrtvice. Tyto studie však jasně neuvádějí, jak velký podíl na tomto účinku má hořčík, a ne jiné živiny.
Vědci také zjistili, že lidé, kteří trpí migrénami, mohou mít nízkou hladinu hořčíku. Na užívání hořčíkových doplňků se však nedívejte jako na způsob, jak se zbavit bolestí hlavy – není to jen nedostatek hořčíku, který je může vyvolat.
Nadměrné užívání hořčíku v doplňcích stravy a lécích může organismus vážně poškodit. Zejména je zatíženo takovými negativními důsledky, jako je průjem, nevolnost a křeče v břiše, nepravidelný srdeční tep a dokonce zástava srdce.
Kdy užívat doplňky stravy s hořčíkem
Hořčík se nachází v mnoha potravinách, které jíme: luštěniny, ořechy, semena, mléčné výrobky, zelená listová zelenina. Nedostatek hořčíku – hypomagnezémie – může nastat, pokud tyto potraviny nekonzumujeme v dostatečném množství nebo pokud je narušeno vstřebávání hořčíku.
V boji proti tomuto problému lékaři doporučují nejprve upravit stravu. Hořčík je také dostupný v multivitaminových a minerálních doplňcích a dalších doplňcích stravy. Jak je uvedeno v doporučeních amerického Národního institutu zdraví (NIH), hořčík se v této formě lépe vstřebává do organismu. Doplňky stravy by však měly být užívány pouze k léčbě potvrzeného nedostatku hořčíku v organismu po konzultaci se zdravotníkem.
Doplňky stravy by se měly užívat výhradně pro léčbu potvrzeného nedostatku hořčíku v těle po lékařské konzultaci / foto depositphotos.com
Jak správně užívat hořčík
Při užívání doplňků stravy s obsahem hořčíku je nutné řídit se doporučením lékaře nebo odborníka na výživu. Na základě rozborů bude odborník schopen navrhnout, jak dlouho byste měli hořčík pít. Zdravotník vám také může říci, jak dlouho můžete hořčík užívat a jaké by mělo být dávkování.
Množství hořčíku, které byste měli průměrně denně vypít, závisí na věku a pohlaví. Denní norma hořčíku pro ženy je tedy 310-320 mg a pro muže 400-420 mg. Pro dospívající dívky (14-18 let) je denní dávka 360 mg a pro dospívající chlapce 410 mg.
Kdy hořčík neužívat
Užívání doplňků stravy s touto látkou je kontraindikováno, pokud trpíte závažným selháním ledvin, hypervitaminózou vitaminu B6, nesnášenlivostí fruktózy a řadou dalších onemocnění. Nezapomeňte se poradit se svým lékařem nebo odborníkem na výživu, abyste vyloučili kontraindikace užívání hořčíku.
Existuje také řada léků, se kterými byste takový doplněk neměli kombinovat. Na seznamu toho, s čím hořčík neužívat, jsou bisfosfonáty, antibiotika, diuretika, léky na zmírnění příznaků refluxu kyseliny nebo léčba peptických vředů.