Které obiloviny jsou prospěšné a které je lepší odmítnout – zjistíte na stránkách .
Kaše byla odedávna považována za základní pokrm na stole, často dokonce nahrazovala chléb, navíc byla jediným stabilním zdrojem všech užitečných látek.
Výhody obilovin byly nepopiratelné, ale rýže byla drahá a pohanka byla považována za sváteční pokrm. Zato ovsa, ječmene, prosa, pšenice a žita bylo dostatek. Obiloviny se nevařily, ale dusily v troubě – bylo to tak zdravější.
Takto uvařená kaše zachovávala všechny potřebné vitaminy a minerály, odstraňovala toxiny a škodliviny, normalizovala krevní tlak a hladinu cholesterolu a podporovala hubnutí.
Rýžová kaše
Tato obilovina, která je po celém světě spojována s Východem, je jednou z nejúčinnějších na hubnutí. Obiloviny obsahují „pomalé“ sacharidy a také nezbytný soubor vitaminů, minerálů a stopových prvků, jako např: zinek, hořčík, draslík, vápník a fosfor.. Rýže odvádí z těla přebytečnou vodu a toxiny a může vegetariánům nahradit maso. Rýžová kaše je vhodná pro ty, kteří mají problémy s trávicím traktem, protože má fixační účinek. Pokud nemáte žaludeční problémy, můžete jíst rýži se zeleninou.
Denní norma rýže je 150 g a za nejužitečnější ze všech druhů rýže se považuje hnědá.
Dříve jsme si řekli, jak uvařit rýžovou kaši.
Pohanková kaše
Pohanka – výhody obilovin / Foto: depositphotos
Stejně jako rýže odstraňuje z těla toxiny, přebytečný cholesterol a těžké kovy. Je považována za rekordmana mezi ostatními obilovinami v obsahu železa, takže posiluje kosti. Tato kaše lékařů ji doporučují diabetikůmprotože pohanka má nízký glykemický index – vliv potravin na hladinu cukru v krvi. V tomto případě se rovná 50-55 jednotkám. Ve složení pohankové krupice jsou přítomny vitaminy A, E a Ba mikroživin: draslík, hořčík, zinek a fosfor..
Pohanka pomáhá snižovat krevní tlak, je pro tělo snadno stravitelná a posiluje imunitní systém. Pohanku lze vařit s vodou nebo mlékem.
Ovesná kaše
Vločky, které všichni odborníci na výživu doporučují jíst k snídani. Obsahuje hodně vlákniny, takže vyplavuje cukr z krve a odstraňuje toxiny. Ve svém složení má draslík, vápník, hořčík, jód, fluorid. a další užitečné stopové prvky. Normalizuje trávicí proces. Ovesné vločky jsou nezbytné pro ty, kteří trpí cukrovkou nebo dnou, a také pro ty, kteří mají onemocnění jater.
Ovesné vločky k snídani jsou zárukou zdraví nejen pro vlasy a nehty, ale také pro stabilní funkci štítné žlázy.
Prosná kaše
Přínosy prosné kaše pro tělo / depositphotos.com
Tato obilovina je prakticky nezpracovaná, takže obsahuje neporušenou vlákninu. Doporučuje se k pravidelnému užívání lidem s cukrovkou a onemocněním kardiovaskulárního systému. Má ve svém složení užitečné minerální látky: měď, hořčík, draslík, mangan, železo. a zdravé sacharidy. Odstraňuje z těla toxiny, škodliviny a těžké kovy. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, čistí cévy.
Jedním z jasných přínosů prosné kaše je vysoký obsah vitaminu D, který posiluje vlasy a nehty a pomáhá v boji proti avitaminóze.
Zde je několik tipů, jak připravit prosnou kaši jako přílohu.
Kaše
Nejkontroverznější obilovina. V dětství se jí mnozí z nás přikrmovali a tvrdili, že je prospěšná z hlediska přibývání na váze. Manka jsou vysoce kalorická, takže s jejich pomocí můžete opravdu přibrat několik kilogramů. Navíc ji lze jíst i při rotavirové infekci nebo otravě, zejména pokud se krupicová kaše vaří na vodě, nikoliv na mléce. Má pozitivní vliv na stav vlasů a nehtů, posiluje imunitní systém a nervový systém. Neměla by se však jíst častěji než dvakrát týdně.
Krupice se kromě toho zcela očistí a rozemele, vyplavuje z těla vitamin D. To zdůrazňují i dětští terapeuti, když odpovídají na otázku: „Je krupice pro děti vhodná?
Kukuřičná kaše
Působí na organismus pozitivně i negativně. Obiloviny jsou bohaté na vlákniny a aminokyseliny a obsahuje také železo и křemík. Detoxikuje organismus a zlepšuje nervový systém. Snižuje tvorbu plynů v krvi a nevytváří kvašení v žaludku. Pokrmy z kukuřičné kaše se tedy budou líbit těm, kteří chtějí mít štíhlý pas.
Obiloviny zvyšují obranyschopnost organismu, ale rychle se tráví, což škodí váze.
Perlová a ječná kaše
Odborníci na výživu doporučují tyto dva druhy obilovin těm, kteří neustále bojují s kily navíc nebo jsou nuceni držet dietu ze zdravotních důvodů. Obsahují totiž speciální látku – lysinkterý je schopen ničit viry a mikroby. Lysin také přispívá k rychlé tvorbě kolagenu, což se odráží na stavu pokožky. Stejně jako téměř všechny výše zmíněné kaše obsahují perlovka a jahelník vlákninu, která z těla odstraňuje toxiny a škodliviny.
Rozdíl mezi perlovkou a ječnou kaší spočívá v tom, že první z nich se připravuje ze stejných ječných zrn, pouze předem zpracovaných. Perlová kaše v multicookeru není o nic horší než ta uvařená na plotně. Takové kroupy můžete vařit podle vlastního uvážení.