Prozradíme vám, jak změkčit bílé zelí, aniž byste se museli trápit s hrncem.
Měkké zelí pro plněné zelí bez vaření – flyhacks / koláž , foto: depositphotos.com
Zelí na plněné zelí se obvykle vaří v hrnci, a jakmile změkne, odstraňují se z něj listy jeden po druhém. Je to osvědčený, ale poněkud problematický způsob, který vyžaduje určitou zručnost. Existují však i jednodušší – poradíme vám, jak odstranit listy ze zelí na plněné zelí, abyste ho nemuseli vařit.
Nejlepší způsob, jak změkčit zelné listy na plněné zelí, aniž byste je museli vařit
Existuje několik způsobů, jak změkčit zelí bez vaření:
- Zelí na plněné zelí v mikrovlnné troubě a v parním hrnci
Pokud máte mikrovlnnou troubu nebo parní hrnec, můžete je použít k rozebrání vidliček.
Jak změkčit zelí na plněné zelí v mikrovlnné troubě: Zeleninu omyjte, odstraňte vrchní poškozené listy a zabalte do 2-3 vrstev potravinářské fólie. Vložte na 10 minut do mikrovlnné trouby, režim – střední výkon. Po vychladnutí odstraňte fólii, odstraňte jádřinec a nakrájejte na listy.
Jak změkčit bílé zelí v parním hrnci: Vezměte středně velké zelí (mělo by se vejít do koše pařáku) a vložte ho na 2 minuty. Odstraňte vrchní listy, pošlete zpět na 2 minuty – opět odstraňte změklé vrchní listy. Tento postup trvá celkem 10-15 minut.
- Zelí na plněné zelí v mrazáku
Lze zmrazit zelné listy na plněné zelí? Ano, je to nejjednodušší, i když ne nejrychlejší způsob.
Květák je třeba dát předem do mrazáku (přes noc), pak ho vyndat a nechat rozmrazit. Poté ho rozeberte na listy – budou měkké.
- Kapusta na plněné zelí s kladívkem
Tento způsob pomáhá, pokud předchozí metody nejsou vhodné. Zelí (vážící asi 2 kg) je třeba rozkrojit na 4 části. Poté odřízněte masitou část listu a zbytek z jedné strany naklepejte dřevěnou paličkou. Šlehání by mělo být postupné – začít od okraje a postupovat ke středu. Tímto způsobem listy změknou a můžete do nich zabalit mleté maso.