Jak vařit mladé brambory s koprem: jednoduché tajemství, aby se nerozpadly

Prozradíme vám také, zda je třeba mladé brambory před vařením oloupat.

Jak vařit mladé brambory – jednoduché tipy / depositphotos.com

Čerstvě uvařené mladé brambory s koprem a máslem mají velmi zvláštní chuť. Jak správně vařit mladé brambory, si přečtěte v materiálu.

Jak vařit brambory, aby se nerozpadly

Nejprve je třeba hlízy dobře omýt. Pokud se zemina ze slupky dostane na oloupanou část a vsákne se do struktury brambory, bude třeba tuto část odříznout, protože ji bude obtížné nebo nebude možné zcela omýt. Nezvyšujte spotřebu tím, že do koše pošlete více brambor, než byste mohli.

Brambory se připravují v několika krocích:

  • Loupání. Mladé brambory můžete oloupat různými způsoby: buď jako staré brambory, nebo oškrábejte vrchní tenkou vrstvu slupky nožem, případně použijte kuchyňskou kovovou houbičku.
  • Oloupané brambory vložte do smaltovaného hrnce. Pokud jsou brambory malé, nechte je vcelku, pokud jsou středně velké, rozkrojte je napůl, pokud jsou velké, rozkrojte je na 4 nebo více dílů.
  • Na prudkém ohni přiveďte k varu, podle chuti osolte a na mírném ohni vařte 15-20 minut při mírném varu. Největší kus propíchněte vidličkou nebo nožem – pokud cítíte odpor, vařte dalších 5-7 minut, dokud do něj půjde volně zapíchnout vidlička.
  • Vodu slijte tak, že brambory přidržíte pokličkou hrnce, nebo je dejte stranou do síta.
  • Do hrnce přidejte máslo v poměru 1/4 – 1/3 balíčku na 1 kg. V tomto pokrmu, stejně jako v kaši, není másla nikdy dost.
  • Posypte nasekaným koprem, zavřete pokličku a míchejte protřepáváním, přičemž pokličku pevně držte. Nezapomeňte na chňapky nebo kuchyňské rukavice. Můžete také posypat petrželkou, ale to už je jiný příběh.
  • Někdy se místo másla mladé brambory upravují se zakysanou smetanou – je to věc chuti. Na 1 kg budete potřebovat 1/2 kelímku zakysané smetany a 1 lžíci rostlinného oleje.

Hlavním pravidlem je, že brambory, které vaříme, by měly být přibližně stejně velké. Pokud jsou hlízy různě velké, dáváme je do hrnce i celé, i půlené, i čtvrtky. Při krájení na 2 nebo 4 díly je lepší dělit bramboru ne podélně, ale napříč, aby se z ní neukázaly dlouhé a tenké, ale krátké a tlusté kousky – blízké velikosti nejmenší brambory hozené vcelku.

Důležité: Pokud vaříte současně celé brambory velikosti křepelčího vejce a pěsti, první se rozpadnou a druhé zůstanou uvnitř syrové.

Jak vařit mladé brambory se slupkou – několik tipů

Neméně oblíbený je i takový pokrm, jako jsou mladé brambory v bramborovém kabátku. V tomto případě doporučujeme pečlivě vybírat malé nebo středně velké, maximálně stejně velké hlízy, protože je nebudeme krájet.

Různé odrůdy brambor lze v závislosti na zrnitosti vařit k pohotovosti různou dobu. V průměru je to asi 20 minut. Abyste pochopili, jak dlouho vařit mladé brambory v kabátku, podívejte se do hrnce 15 minut poté, co se brambory uvařily a vy jste snížili teplotu na střední. Pokud nejsou uvařené, propíchněte je vidličkou, snižte teplotu na minimum a vařte, přičemž každých 5 minut zkontrolujte, zda jsou hotové.

Hotové mladé brambory v kabátku se rozloží do keramických nebo jiných nádob a rozdělí se na části. Dále je třeba je osolit a posypat nasekaným česnekem nebo nakrájenou zelenou cibulkou. Zalijí se slunečnicovým olejem, lze i nerafinovaným.

Důležité: mladé brambory vařené v kopečku se mohou jíst společně se slupkou. Hlavní je, aby nebyly zelené – pak je nelze vařit v kabátku. Zelenkavé části obsahují toxiny, rozhodně by se měly zkrátit na bílé.

Již dříve informoval o tom, jak skladovat zeleninu, aby se nezkazila – kopr a petržel vydrží čerstvé mnohem déle.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog – Mateřská škola B. Martinů

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: