Prozradíme vám, zda můžete játra jíst, pokud jsou hořká, a jak se takového problému zbavit.
Jaká játra nejsou hořká a co dělat, pokud jste si koupili „špatná“ – tipy / foto depositphotos.com
Chcete-li uvařit dokonalá játra, musíte tento subprodukt připravit. Jedním z nejčastějších problémů je hořkost. Není na tom nic záhadného – játra zhořknou, pokud se na ně dostala žluč nebo pokud z nich nebyla zcela odstraněna blána, žíly a cévy.
Již dříve jsme si řekli, jak připravit paštiku z kuřecích jater.
Jak odstranit hořkost z kuřecích nebo vepřových jater
Aby játra nebyla hořká a měkká, existuje několik skvělých možností. Můžete si vybrat tu, která vám bude vyhovovat:
- Nejprve je třeba játra nakrájet na několik kousků, namočit je do mléka alespoň na 30 minut.
- Poté je ponořte do jedlé sody, nechte hodinu působit a dobře opláchněte – tím je změkčíte.
- Játra zabalte do potravinářské fólie a lehce je rozbijte kladívkem.
- Před vařením je vařte asi 15 minut v osolené vodě.
Pokud se nechcete pouštět do fantazie, můžete játra před vařením vždy na hodinu namočit do studené vody nebo je uvařit ve vroucí vodě a nechat několik minut odstát.
Jak odstranit hořkost z vařených jater
Pokud je hotový výrobek stále hořký, nespěchejte s jeho vyhozením. Abyste nepříjemnou chuť neutralizovali, můžete játra dusit o něco déle s přidáním smetany nebo zakysané smetany. Omáčka játra nasákne a jemná smetanová chuť promění obyčejný výrobek v jemný pokrm.