Boršč bude mít sytě červenou barvu, pokud se budete držet několika babiččiných triků.
Jak uvařit červený boršč s červenou řepou / koláž , foto depositphotos.com
Je těžké najít Ukrajince, který by neměl rád červený boršč – recept na národní jídlo je v každé rodině. Ale ne vždy se barva polévky ukáže jako chutná. Když boršč zrůžoví nebo zoranžoví, moc se vám ho jíst nechce.
Přišli jsme na to, jak udělat boršč zářivě červený a opravdu chutný, aniž bychom vynaložili mnoho úsilí.
Jak udělat boršč červený s octem
Nejčastějším důvodem, proč boršč nezčervená, je dlouhé vaření červené řepy. Během vaření zelenina postupně bledne, stejně jako celý pokrm. Proto se červená řepa přidává do hrnce až na samém konci vaření.
Pro zachování bohaté chuti červené řepy je třeba kyselina. Proto zeleninu před smažením na pánvi postříkejte octem. Takový přídavek nejenže boršč sytě zčervená, ale dodá mu i příjemnou kyselost.
Ocet lze nahradit citronovou šťávou. Vezměte čajovou lžičku šťávy na 3litrový hrnec.
Jak připravit boršč červený bez octa
Existuje ještě několik „babských“ rad, co dělat, aby řepa v boršči zůstala červená:
- Přidejte šťávu z červené řepy. Červenou řepu protáhněte odšťavňovačem a tekutinu nalijte do vývaru spolu s dresinkem.
- Červenou řepu uvařte zvlášť. Zeleninu lze vařit ve slupce jako při přípravě zálivky nebo ji oloupat a přidat do borščového vývaru spolu s bramborami a mrkví. Červenou řepu uvaříme do poloměkka, nastrouháme ji na hrubém struhadle a přidáme do již uvařeného boršče. Necháme 15 minut louhovat a získá sytě vínovou barvu.
- Přidejte rajčatový protlak. Na 3 litry polévky vezměte lžíci pasty.
- Oslaďte pečeni. Zatímco se zelenina opéká, nasypte do pánve 1 lžičku cukru.
Nezapomeňte, že smažení by se mělo do boršče přidávat až úplně nakonec. A je žádoucí, aby se pokrm nevařil opakovaně, jinak se ztratí barva.