Jednoduchý návod, jak usmažit glazovaná vejce s křupavým okrajem, měkkým bílkem a tekutým žloutkem.
Dokonalá míchaná vajíčka na pánvi – fígl s vodou / koláž , foto depositphotos.com
Mnoho lidí si připravuje míchaná vajíčka k snídani: rozklepneme vajíčka na pánev, počkáme, až ztuhnou – a je hotovo. Ale někdy ve spěchu nemáte čas na „službu“ a pokrm se ukáže buď s polosyrovým bílkem, nebo se žloutek už srazil. Aby k tomu nedošlo, zkušené hospodyňky před smažením vajec (nebo v průběhu) přidávají trochu vody.
Jak smažit vejce s vodou
Zde se dozvíte, co musíte udělat a jak tento lifehack funguje:
- Rozpalte pánev s olejem, rozklepněte vejce a nechte bílky „ztuhnout“ (měly by se začít srážet);
- na okraj pánve nalijte trochu vody a přikryjte pokličkou.
Tímto způsobem se vejce již nebudou smažit, ale vařit v páře.
Existuje i druhý způsob smažení vajec ve vodě – je třeba nalít do pánve vodu a počkat, až se začne vařit, a pak vejce rozšlehat, pánev přikrýt pokličkou a vařit na mírném ohni. Mimochodem, tento způsob vaření (bez oleje) schvalují i odborníci na výživu.
Jak se vaří v oleji?
Když se na žloutku objeví bílý film – glazůra je hotová.
Již dříve jsme si řekli, jak vařit brambory v saku – ve studené nebo horké vodě.