Přidávání sody do vína: jednoduchý trik, který by měl znát každý

Obyčejná jedlá soda dokáže snížit kyselost vína a nejen to.

Jak odstranit kyselost z vína pomocí sody? / foto depositphotos.com

Stává se, že při výběru vína neznámé značky nemůžete vždy odhadnout, jak bude chutnat – není příliš kyselé? A v případě, že vás nápoj nakonec rozladí, rozhodně není na škodu naučit se, jak kyselinu z vína odstranit.

Na nápoj byste neměli zanevřít, protože tak jednoduchá technika, jako je přidání sody do vína, je docela schopná siti zachránit.

Co dělat, když je víno kyselé

Ne každý ví, že obyčejná jedlá soda může výrazně snížit kyselost vína.

Podle odborníků tuto techniku používá mnoho výrobců vína již dlouhou dobu. Když je nápoj velmi kyselý, přidávají malé množství jedlé sody – jen čtvrt čajové lžičky na litr vína.

Nikdy to s ní nepřehánějte, protože větší množství sody může nakonec chuť nápoje zkazit.

Testování vína se sodou / foto depositphotos.comTestování vína se sodou / foto depositphotos.com

Proč přidávat sodu do vína

Pokud vás zajímá, jak rozeznat pravé víno od falešného, může vám pomoci i jedlá soda. Nejenže dokáže neutralizovat kyselost vína, ale často se také používá k testování jeho kvality.

Chcete-li experimentovat, nalijte do čisté sklenice malé množství vína a přidejte do něj lžičku jedlé sody. V případě, že nápoj nezmění barvu, je falešný. Přírodní víno po přidání sody zmodrá.

Dříve psal, jak se zbavit potravinových molů v kroupách.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog – Mateřská škola B. Martinů

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: