Aby se vejce snadno loupala ze skořápky, přidejte při vaření tajnou přísadu.
Jak dlouho vařit vejce natvrdo a na měkko / koláž , foto depositphotos.com
Uvařit vejce nemusí být tak snadné – pak praskne skořápka, pak se převaří žloutek. Často se stává, že po uvaření jsou velmi špatně očištěná a na pohled vůbec nevypadají lákavě. Již dříve jsme si řekli, jak vejce správně usmažit, a nyní vám poradíme, jak je uvařit.
Před vařením vajec je třeba si uvědomit hlavně to, že čerstvá vejce se hůře čistí. Proto je pro snadné odstranění skořápek nechte několik týdnů v lednici.
Jak vařit vejce, aby nepraskla
O málo známé tipy, jak vařit vejce na měkko a natvrdo, se podělil šéfkuchař Eugen Klopotenko na svých webových stránkách.
Aby se vejce po uvaření snadno loupala a žloutek zůstal měkký, existuje několik triků.
- Vejce vložte do studenou vodoune horkou vodou. Pokud není rozdíl teplot, skořápka nepraskne.
- Přiveďte vodu k varu na vysokém ohni.
- Přidejte do hrnce jedlá soda – 0,5 čajové lžičky na 3 vejce. Díky tomu se budou lépe loupat.
- Po uvaření vypněte oheň. Vejce nevařte, ale nechte je dovařit v horké vodě – 5 minut na měkko, 10-12 minut na tvrdo.
Tato málo známá metoda vám umožní dosáhnout dokonalé konzistence žloutku.
Vejce vložte do studené vody a před loupáním je nechte vychladnout.
Jak dlouho vařit vejce různé konzistence
Vejce můžete připravit také tradičním způsobem – vařením v hrnci.
Jak dlouho vejce vařit – záleží na požadované konzistenci. Čas se načasuje po vyvaření vody. Po 4-5 minutách budete mít vejce uvařená na měkko. Po 7-8 minutách – vejce s uvařeným žloutkem a jemným, tekutým žloutkem. Pokud je budete vařit 9-10 minut, žloutek bude zcela tvrdý a bledý.