Vařená vejce jsou křehká a snadno se loupou: co přidat do vody

Aby se vejce snadno loupala ze skořápky, přidejte při vaření tajnou přísadu.

Jak dlouho vařit vejce natvrdo a na měkko / koláž , foto depositphotos.com

Uvařit vejce nemusí být tak snadné – pak praskne skořápka, pak se převaří žloutek. Často se stává, že po uvaření jsou velmi špatně očištěná a na pohled vůbec nevypadají lákavě. Již dříve jsme si řekli, jak vejce správně usmažit, a nyní vám poradíme, jak je uvařit.

Před vařením vajec je třeba si uvědomit hlavně to, že čerstvá vejce se hůře čistí. Proto je pro snadné odstranění skořápek nechte několik týdnů v lednici.

Jak vařit vejce, aby nepraskla

O málo známé tipy, jak vařit vejce na měkko a natvrdo, se podělil šéfkuchař Eugen Klopotenko na svých webových stránkách.

Aby se vejce po uvaření snadno loupala a žloutek zůstal měkký, existuje několik triků.

  1. Vejce vložte do studenou vodoune horkou vodou. Pokud není rozdíl teplot, skořápka nepraskne.
  2. Přiveďte vodu k varu na vysokém ohni.
  3. Přidejte do hrnce jedlá soda – 0,5 čajové lžičky na 3 vejce. Díky tomu se budou lépe loupat.
  4. Po uvaření vypněte oheň. Vejce nevařte, ale nechte je dovařit v horké vodě – 5 minut na měkko, 10-12 minut na tvrdo.

Tato málo známá metoda vám umožní dosáhnout dokonalé konzistence žloutku.

Vejce vložte do studené vody a před loupáním je nechte vychladnout.

Jak dlouho vařit vejce různé konzistence

Vejce můžete připravit také tradičním způsobem – vařením v hrnci.

Jak dlouho vejce vařit – záleží na požadované konzistenci. Čas se načasuje po vyvaření vody. Po 4-5 minutách budete mít vejce uvařená na měkko. Po 7-8 minutách – vejce s uvařeným žloutkem a jemným, tekutým žloutkem. Pokud je budete vařit 9-10 minut, žloutek bude zcela tvrdý a bledý.

Share to friends
Rating
( 1 assessment, average 4 from 5 )
Blog – Mateřská škola B. Martinů

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: