Prozradíme vám, na jakém palivovém dřevě je nejlepší grilovat šašlik a které může být zdraví škodlivé.
Na jakém dřevě lze grilovat šašlik / depositphotos.com
Mnoho majitelů dač a turistů ví, že šašlik nelze připravovat na jehličnatém dřevě. Ne každý však ví proč, ale je to skutečně pravda. Vysvětlíme vám, v čem spočívá nebezpečí jehličí a na jakém dřevě byste ještě neměli grilovat šašlik.
Na jakém dřevě by se neměl opékat kebab
- Jehličnany
Veškeré jehličnaté palivové dřevo není vhodné k opékání masa. Důvodem je, že při hoření uvolňují pryskyřice a toxické látky. Šašlik se po takovém ohni ukáže jako nepoživatelný a vše, co ze dřeva „vyšlo“, se dostane do těla.
- Listnaté druhy
Nepečte kebab na dřevě akátu, jeřábu, topolu a jilmu. Tyto stromy absorbují mnoho znečištění z prostředí a při hoření vše špatné vracejí zpět.
- Staré palivové dřevo a stavební materiály
Pokud dřevo dlouho leželo na dešti, na slunci, v mrazu atd.. – není vhodné na kebab. Oheň rozdělat můžete, ale maso na něm negrilujte. Totéž platí pro stavební materiály, které mohou být pokryty barvou, lakem – při hoření se z nich uvolňuje mnoho škodlivých látek.
Na jakém dřevě je nejlepší grilovat kebab
Není žádným tajemstvím, že chuť hotového kebabu ovlivňuje druh a kvalita palivového dřeva. Nejlepší pro přípravu masa na ohni jsou druhy ovocných stromů – větve a větvičky. Popel z nich poskytuje dobré teplo, ale zároveň se z nich příliš nekouří.
Nezapomeňte, že kebab nemá rád prudký žár – maso byste měli grilovat na doutnajícím ohni z dřevěného uhlí. Pak se bude kebab rovnoměrně zahřívat a zároveň se z něj bude kouřit.
Dříve jsme vám řekli, jak déle uchovat chléb – v tomto prostoru může ležet i několik měsíců.