Zjistěme, jaké jsou výhody a škody různých druhů kávy.
Jaký druh kávy si vybrat / foto depositphotos.com
Miliony Ukrajinců jsou fanatičtí milovníci kávy a nedovedou si bez ní představit den. Chtěli bychom však z nápoje získat nejen povzbuzující účinek, ale také výhody pro tělo. Vědci neustále zkoumají vliv kofeinu na pohodu, aby zjistili, která káva je lepší.
Která káva je nejzdravější
Za nejzdravější kávový nápoj je podle četných studií považována následující káva filtrovaná káva. Jedná se o nápoj, který se připravuje jednorázovým přelitím vody přes mletou kávu, která je umístěna ve filtru. Voda nasákne prášek a extrahuje všechny nejprospěšnější látky, zatímco kávová sedlina se vyhodí.
Tento druh nápoje dostanete ve většině specializovaných kaváren.
K čemu je filtrovaná káva dobrá? Podle výzkumů si filtrovaná káva zachovává maximum prospěšných látek z kávových zrn, ale neobsahuje škodlivé usazeniny. Filtrovaná káva snižuje riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění a má vysoký obsah antioxidantů.
Která káva je nejškodlivější
Nejškodlivější je podle vědců nefiltrovaná kávacož je káva, která se pije přímo z kávové sedliny. Jedná se o kávu uvařenou v šálku. Za nezdravé jsou považovány také nápoje, ve kterých zůstává kávová sedlina dlouho ve vodě – jedná se o tyto nápoje turbo káva nebo french press.
Nefiltrovaná káva obsahuje 30krát více cholesterolu než filtrovaná, což více zatěžuje srdce.
Která káva je lepší instantní nebo mletá / foto pixabay.com
Která káva je lepší na pití – instantní nebo mletá káva
Milovníci kávy si někdy vaří instantní prášek, pokud nemají čas nebo možnost připravit si pravou kávu. V takových případech se ptají, která káva je zdravější.
Vědci jsou ve svém názoru jednoznační – instantní káva je škodlivější než káva mletái když je její příprava jednodušší a rychlejší. Čím více přísad a konzervačních látek obsahuje, tím je méně prospěšná.
Celá věc se má tak, že při výrobě instantní kávy se ze zrn „vytáhnou“ téměř všechny esenciální oleje a užitečné prvky. Aby se složení rozpustilo ve vodě, opakovaně se zpracovává, čímž se zbavuje zbývajících vitaminů.
Do prášku se mohou přidávat také stabilizátory, konzervační látky, aromata, barviva, sušená smetana a cukr. Nic z toho však nápoji nepřidává na prospěšnosti. Kofeinu je v takovém nápoji také mnohem méně.
Pokud chcete z instantního nápoje získat nějaký užitek, pak nezalévejte instantní kávu vroucí vodou. K vaření používejte vodu o teplotě 80-85° – zachováte tak zbývající vitamíny.
Stojí za zmínku, že jak mletá, tak instantní káva jsou škodlivé, pokud je pijete příliš často. Jakýkoli nápoj s kofeinem je škodlivý pro lidi s aterosklerózou, gastritidou, ledvinovými a kardiovaskulárními chorobami.