Naše strava přímo ovlivňuje naše zdraví. Existuje řada potravin, které mnoho lidí miluje, ale člověka zabíjejí.
Je lepší se těchto výrobků navždy vzdát / foto depositphotos.com
Inzulínová rezistence, pomalý metabolismus a nežádoucí přibývání na váze jsou časté zdravotní problémy. Některé potraviny, zejména ty s vysokým obsahem rafinovaných cukrů a nezdravých tuků, mohou tyto problémy zhoršovat.
Od Kelsey Costa, MS, RDN, a Jesse Feder, odbornice na výživu a osobní trenérky, se dozví, které čtyři potraviny je třeba vyloučit, abyste se vyhnuli zdravotním problémům.
Slazené nápoje
Slazené nápoje, včetně sladkých limonád, ovocných šťáv a energetických nápojů, jsou hlavním zdrojem přidaných cukrů ve stravě mnoha lidí. Konzumace těchto nápojů je spojována s rozvojem inzulínové rezistence, zpomalením metabolismu a nežádoucím přibýváním na váze.
„Limonády slazené cukrem mají obvykle velmi vysoký obsah cukru a kalorií,“ varuje Feder. „Nenesou žádnou skutečnou výživovou hodnotu a kvůli chuti mohou být návykové. Vysoké množství cukru a kalorií může snadno přidat břišní tuk a narušit hubnutí.“
Tekuté kalorie navíc často neposkytují stejný pocit sytosti jako pevné potraviny, což vede ke zvýšení celkového příjmu kalorií.
Ultrazpracované potraviny
Ultrazpracované potraviny, jako je rychlé občerstvení, hotové svačiny a zpracované maso, často obsahují velké množství rafinovaných cukrů, nezdravých tuků a přídatných látek. Mívají také vysoký obsah kalorií, ale nízký obsah živin, což vede k nadměrné konzumaci prázdných kalorií.
Tyto potraviny navíc často nezasytí a nemají výživové hodnoty jako plnohodnotné potraviny, takže člověk má tendenci se přejídat a přibírat na váze.
Rafinované sacharidy
Rafinované sacharidy, jako je bílý chléb, sladké cereálie a pečivo z bílé mouky, jsou zpracované obiloviny, které postrádají základní živiny a vlákninu. Tyto sacharidy mají jasnou souvislost s inzulinovou rezistencí, zpomalením metabolismu a přibýváním na váze.
„Potraviny, jako je bílý chléb, rýže a těstoviny, stejně jako dezerty s vysokým obsahem cukru, jako jsou muffiny, sušenky a sladkosti, mají vysoký obsah zpracovaných sacharidů a přidaných cukrů. Tyto potraviny mají vysoký glykemický index, což znamená, že mohou rychle zvyšovat hladinu cukru v krvi a přispívat k inzulínové rezistenci,“ upozorňuje Costa.
Rafinované sacharidy navíc často obsahují málo vlákniny, která zpomaluje trávení a snižuje pocit sytosti, což může vést k přejídání.
Tučné potraviny
„Do této skupiny patří potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků, včetně červeného masa, zpracovaného masa, másla a smažených potravin. Vysoké množství nezdravých tuků může vést k zánětům a inzulínové rezistenci, což v konečném důsledku přispívá k nárůstu hmotnosti,“ říká Costa.
Omezení konzumace potravin s vysokým obsahem nezdravých tuků a volba zdravějších zdrojů tuků, jako je avokádo, ořechy a tučné ryby, může mít zásadní vliv na udržení zdravého metabolismu a kontrolu hmotnosti.
Již dříve agentura jmenovala tři hlavní návyky lidí, kteří nikdy nepřibírají na váze.