Je známo, že kvašené potraviny mají řadu nepopiratelných výhod.
Kysané zelí obsahuje málo kalorií, ale hodně vitaminů a minerálů / foto depositphotos.com
V procesu kvašení prochází kysané zelí chemickým rozkladem, který přispívá k jeho výživové hodnotě. Protože je kysané zelí bohatým zdrojem probiotik, vitaminů a minerálních látek, pomáhá trávení a posiluje imunitní systém.
Publikace Velmi dobře zdraví zjistila, jak kysané zelí působí na organismus.
Výživová hodnota
Kysané zelí má nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah vitamínů a minerálů, které podporují celkové zdraví.
Jedna porce kysaného zelí obsahuje:
- kalorií – 27;
- tuky – 0,2 gramů;
- sacharidy – 6,08 g;
- vláknina – 4,12 g;
- bílkoviny – 1,29 g;
- vápník – 42,6 miligramů;
- hořčík – 18,5 mg;
- sodík – 939 mg;
- železo – 2,09 mg;
- vitamin C – 20,9 mg;
- vitamin K – 18,5 mikrogramů.
Kysané zelí obsahuje také sloučeninu sulforafan, která má antioxidační, antimikrobiální a protizánětlivé vlastnosti.
Zlepšuje trávení
Kysané zelí bohaté na probiotika pomáhá zpestřit prostředí prospěšných bakterií, které zase mohou pomoci při trávení. Kysané zelí také obsahuje trávicí enzymy, které pomáhají rozkládat potravu a usnadňují vstřebávání některých živin. Zvyšuje také množství živin, které získáte z jiných potravin.
Ačkoli procesy kvašení a balení mohou snížit výživovou hodnotu probiotických potravin, jedna studie zjistila, že kysané zelí si i přesto může zachovat prospěšné bakterie.
Chrání před záněty
Antioxidanty pomáhají bojovat proti volným radikálům tím, že snižují zánět, který může potenciálně vést k nemocem, jako je rakovina. Sloučenina indol-3-karbinol obsažená v kysaném zelí je klíčovým hráčem, o němž se vědci domnívají, že má protizánětlivé vlastnosti a může bojovat proti rakovině.
Reguluje imunitní systém
Probiotika obsažená v kysaném zelí zlepšují střevní a trávicí flóru a chrání tak před cizorodými mikroby, které mohou vyvolat reakci imunitního systému. Některé studie ukazují, že potraviny bohaté na probiotika, jako je kysané zelí, mohou snižovat pravděpodobnost nachlazení nebo infekce močových cest (IMC). Studie také ukazují, že kysané zelí může mít vyšší obsah vitaminu C než jiná podobná zelenina.
Snižuje stres a podporuje zdraví mozku
Vědci studují interakci mezi střevy a mozkem a docházejí k závěru, že jejich spojení a signály těsněji ovlivňují různé tělesné funkce.
Obsah probiotik v kysaném zelí podporuje zdravé prostředí střevních bakterií, což má pravděpodobně pozitivní vliv na rovnováhu stresových hormonů, snížení hladiny stresu a další aspekty zdraví mozku. Studie také ukazují, že kvašené potraviny mohou pomáhat zlepšovat náladu, paměť a příznaky duševních onemocnění, jako jsou deprese a úzkost.
Posiluje kosti
Vitamin K podporuje mineralizaci kostí tím, že vápník směřuje do kostí, místo aby se ukládal v tepnách. Vitamin B podporuje zdraví metabolismu tím, že pomáhá tělu metabolizovat klíčové živiny, čímž podporuje silné kosti a snižuje riziko osteoporózy. Vláknina, hořčík a vápník obsažené v kysaném zelí přispívají ke zlepšení hustoty kostí a chrání je před zlomeninami.
Může pomoci při hubnutí
Tato fermentovaná potravina má vysoký obsah vlákniny, která vám může pomoci cítit se sytí déle a s menším množstvím kalorií. Probiotika obsažená v kysaném zelí navíc mohou ovlivnit způsob, jakým vaše tělo interpretuje signály hladu, tráví kalorie a ukládá přebytečný tuk.
Snižuje riziko vzniku rakoviny
Bylo prokázáno, že antioxidanty obsažené v zelí snižují riziko vzniku a šíření rakovinných buněk, zejména rakoviny orgánů, jako jsou např:
- játra;
- tlusté střevo;
- slinivka břišní;
- gastrointestinální trakt;
- prostata.
Kvasný proces kysaného zelí může produkovat sloučeniny, které omezují růst předrakovinných buněk. Jedna studie zjistila, že konzumace většího množství kysaného zelí významně snižuje riziko vzniku rakoviny prsu u některých skupin obyvatelstva.
Může podporovat zdraví srdce
Studie ukazují, že probiotika a vláknina mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu a mírně snížit krevní tlak u lidí s hypertenzí. Kromě toho by kysané zelí jako zdroj vitaminu K mohlo potenciálně hrát roli při snižování rizika srdečních onemocnění tím, že blokuje hromadění vápníku v tepnách.
Kdo by neměl jíst kysané zelí
Kysané zelí je pro většinu lidí obecně bezpečné. Lidé s trávicími potížemi, jako je například syndrom dráždivého tračníku, však mohou zjistit, že kysané zelí jejich příznaky zhoršuje. Kvašené potraviny mohou při průchodu trávicím systémem způsobovat nadýmání břicha, plynatost a bolesti žaludku, ačkoli kysané zelí obecně podporuje zdraví střev.
Nemusí být ideální pro osoby citlivé na histamin. Zejména u osob s diagnostikovanou histaminovou intolerancí nebo chronickou migrénou se mohou při konzumaci kvašených potravin vyskytnout nežádoucí vedlejší účinky.
Pokud trpíte chronickými zdravotními potížemi, máte oslabený imunitní systém nebo užíváte některá antidepresiva, např. inhibitory monoaminooxidázy, poraďte se před zařazením fermentovaných potravin do jídelníčku se svým lékařem.
Může se kysané zelí jíst každý den?
Potraviny bohaté na probiotika jsou pravděpodobně bezpečné a prospěšné pro každodenní konzumaci, pokud je chce většina zdravých dospělých. Jedna studie zjistila, že konzumace šesti porcí kvašených potravin denně po dobu 10 týdnů zlepšila zdraví střev a snížila zánět.
Jiná studie zjistila, že stačí jíst denně kysané zelí, aby se projevily zdravotní účinky. Odborníci však upozorňují, že tolerance ke kvašeným potravinám se může lišit v závislosti na jednotlivci a možných vedlejších účincích na trávení.
Dříve psal, čím je užitečné kysané zelí.