Odborníci na výživu se již dlouho a důkladně zabývají otázkou, zda jsou vejce skutečně prospěšná.
Odborníci na výživu ukončili otázku zdravotních přínosů vajec / koláž
Z hlediska výživy není vše tak jednoduché, odborníci se již delší dobu přou o to, zda je užitečné jíst vejce k snídani každý den.
Faktem je, že mají špatnou pověst kvůli vlivu na hladinu „zlého“ cholesterolu a na celkové zdraví srdce, píše Prevention.
Je zdravé jíst vejce každý den?
„Pro většinu lidí je normální jíst vejce každý den v rámci zdravé stravy. Vejce jsou vhodným zdrojem vysoce kvalitních bílkovin a základních živin, jako je cholin, který podporuje zdraví mozku,“ říká odbornice na výživu a wellness Samantha Cassetti.
„Pro většinu lidí bude každodenní konzumace jednoho vejce dobrým zdrojem bílkovin a mikroživin bez zvýšeného rizika pro zdraví srdce,“ dodala odbornice na výživu Katie Hadley.
Je však třeba mít na paměti několik proměnných, které ovlivňují, jak prospěšný je ranní zvyk jíst vejce. Odborníci zdůrazňují, že konzumace jednoho vejce denně bude prospěšná, ale konzumace více vajec nemusí mít stejný účinek.
„Způsob přípravy vajec může ovlivnit jejich celkový přínos pro zdraví. Například míchaná vejce připravená na másle budou obsahovat nezdravé nasycené tuky. Zdravější je vařit vejce na pánvi s panenským olivovým olejem nebo je uvařit,“ navrhuje Cassetti.
„Místo podávání vajec se slaninou a bílým toastem, což jsou silně zpracované potraviny, si připravte míchaná vejce se zeleninou a kombinujte je s celozrnným toastem s rozmačkaným avokádem, abyste získali vyvážené a výživné jídlo,“ doporučil Cassetti.
„Přestože vejce obsahují cholesterol, studie prokázaly, že u většiny lidí cholesterol ve stravě významně neovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi. Ve skutečnosti mohou být vejce součástí stravy zdravé pro srdce, zejména v kombinaci se zeleninou, ovocem, ořechy, semínky a celozrnnými produkty,“ poznamenal Cassetti.
Nedávná studie ukázala, že lidé, kteří konzumovali tucet vajec týdně, měli podobnou hladinu cholesterolu jako ti, kteří jedli méně než dvě.
Někteří vědci navíc poznamenali, že k cholesterolu a rizikům pro zdraví srdce mohly přispět typické vaječné přísady, jako je slanina, tousty a máslo, nikoliv pouze vejce.
Je konzumace vajec zdraví prospěšná?
Ano!“Velkou výhodou vajec je, že jsou neuvěřitelně bohatá na živiny. Obsahují bílkoviny, které vás zasytí, a dodávají důležité vitaminy a minerály, jako je vitamin D a B12, které podporují zdraví kostí, funkci imunitního systému a hladinu energie. Cholin obsažený ve vejcích je také skvělý pro funkci a vývoj mozku a lutein a zeaxantin obsažené ve vejcích jsou důležité pro zdravý zrak,“ řekl Cassetti.
Kdo by neměl jíst vejce každý den?
Alergici na vejce nebo ti, kteří dodržují veganskou dietu, by se měli vejcím rozhodně vyhnout. Lidé s vysokou hladinou „špatného“ cholesterolu a ti, kterým hrozí srdeční onemocnění, by měli omezit příjem vajec nebo jíst pouze vaječné bílky.
Závěrem lze říci, že vejce vám mohou poskytnout množství živin a zdraví prospěšných látek, takže je naprosto v pořádku zařadit tuto potravinu do svého každodenního jídelníčku, hlavní je to s ní nepřehánět.
Studie sice ukazují, že pro většinu lidí nemá konzumace jednoho vejce denně pravděpodobně negativní vliv na zdraví, ale konzumace více než jednoho vejce denně může zvýšit markery spojené se zdravím srdce a může zvýšit riziko kardiovaskulárních onemocnění.