Doktorka pojmenovala luxusní snídani, za kterou vám vaše střeva poděkují.

Poznamenal, že se často zapomíná na jednu důležitou věc – vlákninu.

Avokádo podporuje zdraví střev / foto: REUTERS

Potraviny s vysokým obsahem vlákniny jsou v našem jídelníčku nejpřínosnější, protože mohou snížit riziko vzniku cukrovky.

Řekl to britský lékař Michael Mosley, píše Mirror. Poznamenal, že existuje jedna důležitá věc, která je často přehlížena – vláknina. Je velmi důležité, abychom jí jedli dostatečné množství, abychom si udrželi zdravá střeva.

Jak Mosley zdůraznil, vláknina vás navíc může chránit před cukrovkou 2. typu, snižuje riziko poruch trávení, jako je syndrom dráždivého tračníku, ulcerózní kolitida a Crohnova choroba.

A pokud patříte k milovníkům snídaní a pozdních snídaní, jako jsou avokádové toasty, máte štěstí, protože avokádo je na vlákninu bohaté.

„Možná víte, že tato bobule (avokádo je technicky vzato obrovská bobule) je zdrojem zdravých tuků. Možná vás překvapí, že avokádo je také fantastickým zdrojem vlákniny. Jedno avokádo (přibližně 150 g) totiž obsahuje asi 10 g vlákniny, což je třetina doporučené denní dávkyi,“ uvedl odborník.

Pokud vám však avokádo nevyhovuje, existuje spousta dalších potravin bohatých na vlákninu, které můžete zařadit do svého jídelníčku. Patří mezi ně různé druhy fazolí, např. cizrna, fazole.

Mosley říká, že „je dobré zařadit do jídelníčku jakýkoli druh luštěnin“, ale upozorňuje, že některé obsahují více vlákniny než jiné. Například 170g šálek fazolí obsahuje něco málo přes třetinu 30g denní dávky vlákniny, zatímco cizrna obsahuje téměř 5g vlákniny na 100g porce.

Do svého jídelníčku můžete zařadit také hrušky. „Vysoký obsah pektinu je spojován se zlepšením zdraví střev a imunitních funkcí. Kromě všech výhod pro střeva jsou hrušky také bohaté na kyselinu listovou, niacin a provitamin A, což jsou všechno vitaminy důležité pro funkci buněk, tvorbu energie, podporu kůže a hojení ran,“ uvedli odborníci.

Mezi další potraviny bohaté na vlákninu patří ořechy a semínka, které jsou rovněž bohaté na bílkoviny, a také oves.

Výhody avokáda

Avokádo je jedním z těch produktů, které se staly populárními během krátké doby. Na této vlně se mnoho lidí vrhlo na jeho ochutnávání, ale hned byli zklamáni. Důvodem je neznalost toho, jak má dobré avokádo vypadat. A přestože první dojem může často odradit od opakování špatné zkušenosti, doporučujeme vám dát tomuto ovoci druhou šanci. Tentokrát byste však měli vybírat zodpovědněji, vyzbrojeni našimi radami, jak vybrat správné avokádo.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog – Mateřská škola B. Martinů

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: