Většina hospodyněk používá klasický recept na těsto na knedlíky, ale existuje i mnoho různých originálních receptů na těsto.
Knedlíky – oblíbené jídlo chaihona.ru
Knedlíky jsou oblíbeným pokrmem mnoha lidí, ale často se hospodyňky nepouštějí do domácí přípravy knedlíků, protože nevědí, jak udělat to nejlepší těsto. Pokud však znáte základní poměry a několik triků, výsledek vás potěší natolik, že už nikdy nebudete kupovat knedlíky z obchodu a v mrazáku budou vždy ty domácí.
První věc, které je třeba věnovat pozornost, je klasický recept na těsto na knedlíky.
Těsto na knedlíky na vodě s vejci:
Ingredience: 2 lžíce mouky, nejlépe nejvyšší jakosti, 2 vejce, ½ lžíce vody, 1 lžička soli.
Příprava: Mouku předem prosejeme, poté ji smícháme se solí a na ploše stolu uděláme kopeček, do jehož středu uděláme malý otvor. Nejprve do něj vyklepneme jedno vejce, promícháme vidličkou, pak druhé vejce a začneme po troškách přilévat studenou vodu. Uhněteme těsto, vyválíme ho do kuličky a stále ho hněteme rukama. Pokud se vám těsto zdá suché, přidejte trochu vody, pokud je příliš měkké a lepí se, přidejte trochu mouky. Po 10-15 minutách důkladného hnětení těsto přikryjte ubrouskem a nechte ho na stole odpočinout. Poté začněte těsto válet.
Těsto na knedlíky na vodě bez vajec:
Je důležité, aby nebylo příliš prudké, ale zároveň měkké. Těsto na domácí knedlíky na vodě by nemělo být příliš lepivé, důležité je dodržet poměry.
Ingredience: mouka – 500 g; voda – 200 ml; sůl – ½ lžičky.
Příprava: Mouku předem prosejeme a v hrnci z ní vytvoříme kopeček. Dbejte na to, aby voda nebyla studená. Rozpusťte v ní sůl. Nalijte vodu do mouky a začněte hníst těsto. Nejprve zpracovávejte vidličkou, poté rukama. Hmotu dobře prohněťte a nechte ji stát, předem přikrytou ubrouskem navlhčeným vodou nebo fólií. Po půl hodině můžete začít těsto válet.
Existují také originální recepty na těsto na knedlíky.
K dispozici jsou také originální recepty na těsto na knedlíky livemaster.ru
Těsto na knedlíky „Tender“:
Složení: 1: Složení: 700 g hladké mouky, 1,5 lžíce vody, 2 vejce, 1 lžíce rozpuštěného másla, 1 špetka soli.
Příprava: Do prosáté mouky nalijeme vodu, předtím vmícháme vejce a sůl, přidáme máslo a vypracujeme vláčné těsto. Těsto necháme 30 minut stát, pak ho rukama dobře prohněteme, přidáme ještě trochu mouky a nakrájíme na kousky.
Těsto na knedlíky s mlékem:
Ingredience: 1 kg mouky, 500 ml mléka, 2 vejce, 1 lžička (bez sklíčka) soli.
Příprava: V samostatné nádobě smícháme vejce, mléko a sůl, přidáme trochu mouky, aby vzniklo tekuté těsto jako na palačinky, a dáme na mírný oheň. Při zahřívání hmota zhoustne a nabobtná, musí se míchat, aby se nelepila a byla homogenní, bez hrudek. Jakmile zhoustne, stáhněte ji z ohně, nepřivádějte k varu, aby se bílky nesrazily. Poté přidáme zbytek mouky a těsto dobře prohněteme. Těsto by mělo být husté a pružné. Těsto necháme 30 minut stát a začneme vařit knedlíky.
Těsto na knedlíky s vodou a mlékem:
Ingredience: 1: 2 lžíce mouky, ½ lžíce mléka, ⅓ lžíce vody, 1 vejce, 1 lžička rostlinného oleje, 1 špetka soli.
Příprava: Mouku prosejeme, rozprostřeme ji do hromádky na stůl. Vodu smícháme s mlékem a solí. V mouce udělejte důlek a postupně do něj vlijte vodu a mléko, poté přidejte vejce a rostlinný olej. Uhněťte těsto. Přikryjte utěrkou a nechte 20 minut stát.
Těsto na knedlíky s pohankovou moukou:
Složení: 1: 3 lžíce pohankové mouky, 3 žloutky, ½ lžíce vody, 1 lžička soli.
Příprava: Mouku prosejeme, nasypeme do hromádky a uprostřed uděláme malý důlek. Přilijeme vodu, přidáme žloutky, sůl a vypracujeme těsto. Těsto necháme 30 minut stát.
Těsto na knedlíky ze žitné mouky:
Ingredience: Žitná mouka: 3 lžíce žitné mouky, 2 vejce, ½ lžíce studené vody, ½ lžičky soli.
Příprava: prosátou mouku shromáždíme na stole do hromádky, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce a zalijeme osolenou studenou vodou. Rychle uhněťte těsto, seberte mouku z okrajů a nasypte ji do důlku. Těsto rozválíme do kuličky, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme 40 minut kynout.
Těsto na knedlíky na kefír:
Složení: 1: Složení: 400 g mouky, 250 ml kefíru.
Příprava: Kefír nasypeme do mísy, přidáme polovinu mouky a promícháme do homogenní hmoty. Poté postupně po malých dávkách přidávejte další mouku a vypracujte těsto. Těsto dejte na 40 minut do lednice, a když uplyne čas, vyndejte ho a začněte vařit knedlíky.
Těsto na knedlíky na sodové vodě:
Ingredience: Sůl: 650 g mouky, 250 ml sodové vody, 1 vejce, 4 lžíce rostlinného oleje, ½ lžičky soli.
Příprava: Vejce rozbijte do mísy a lehce rozšlehejte. Za stálého šlehání přidejte olej, vodu a sůl. Postupně přidávejte prosátou mouku, dokud těsto nebude mít správnou konzistenci. Zpočátku ho můžete míchat metličkou, ale když bude poměrně tuhé, pokračujte v hnětení rukama. Těsto nechte chvíli odpočinout, pak ho vyválejte a vytvarujte knedlíky.