Těsto na knedlíky: klasické a originální recepty

Většina hospodyněk používá klasický recept na těsto na knedlíky, ale existuje i mnoho různých originálních receptů na těsto.

Knedlíky – oblíbené jídlo chaihona.ru

Knedlíky jsou oblíbeným pokrmem mnoha lidí, ale často se hospodyňky nepouštějí do domácí přípravy knedlíků, protože nevědí, jak udělat to nejlepší těsto. Pokud však znáte základní poměry a několik triků, výsledek vás potěší natolik, že už nikdy nebudete kupovat knedlíky z obchodu a v mrazáku budou vždy ty domácí.

První věc, které je třeba věnovat pozornost, je klasický recept na těsto na knedlíky.

Těsto na knedlíky na vodě s vejci:

Ingredience: 2 lžíce mouky, nejlépe nejvyšší jakosti, 2 vejce, ½ lžíce vody, 1 lžička soli.

Příprava: Mouku předem prosejeme, poté ji smícháme se solí a na ploše stolu uděláme kopeček, do jehož středu uděláme malý otvor. Nejprve do něj vyklepneme jedno vejce, promícháme vidličkou, pak druhé vejce a začneme po troškách přilévat studenou vodu. Uhněteme těsto, vyválíme ho do kuličky a stále ho hněteme rukama. Pokud se vám těsto zdá suché, přidejte trochu vody, pokud je příliš měkké a lepí se, přidejte trochu mouky. Po 10-15 minutách důkladného hnětení těsto přikryjte ubrouskem a nechte ho na stole odpočinout. Poté začněte těsto válet.

Těsto na knedlíky na vodě bez vajec:

Je důležité, aby nebylo příliš prudké, ale zároveň měkké. Těsto na domácí knedlíky na vodě by nemělo být příliš lepivé, důležité je dodržet poměry.

Ingredience: mouka – 500 g; voda – 200 ml; sůl – ½ lžičky.

Příprava: Mouku předem prosejeme a v hrnci z ní vytvoříme kopeček. Dbejte na to, aby voda nebyla studená. Rozpusťte v ní sůl. Nalijte vodu do mouky a začněte hníst těsto. Nejprve zpracovávejte vidličkou, poté rukama. Hmotu dobře prohněťte a nechte ji stát, předem přikrytou ubrouskem navlhčeným vodou nebo fólií. Po půl hodině můžete začít těsto válet.

Existují také originální recepty na těsto na knedlíky.

Existují také originální recepty na těsto na knedlíky  livemaster.ru

K dispozici jsou také originální recepty na těsto na knedlíky livemaster.ru

Těsto na knedlíky „Tender“:

Složení: 1: Složení: 700 g hladké mouky, 1,5 lžíce vody, 2 vejce, 1 lžíce rozpuštěného másla, 1 špetka soli.

Příprava: Do prosáté mouky nalijeme vodu, předtím vmícháme vejce a sůl, přidáme máslo a vypracujeme vláčné těsto. Těsto necháme 30 minut stát, pak ho rukama dobře prohněteme, přidáme ještě trochu mouky a nakrájíme na kousky.

Těsto na knedlíky s mlékem:

Ingredience: 1 kg mouky, 500 ml mléka, 2 vejce, 1 lžička (bez sklíčka) soli.

Příprava: V samostatné nádobě smícháme vejce, mléko a sůl, přidáme trochu mouky, aby vzniklo tekuté těsto jako na palačinky, a dáme na mírný oheň. Při zahřívání hmota zhoustne a nabobtná, musí se míchat, aby se nelepila a byla homogenní, bez hrudek. Jakmile zhoustne, stáhněte ji z ohně, nepřivádějte k varu, aby se bílky nesrazily. Poté přidáme zbytek mouky a těsto dobře prohněteme. Těsto by mělo být husté a pružné. Těsto necháme 30 minut stát a začneme vařit knedlíky.

Těsto na knedlíky s vodou a mlékem:

Ingredience: 1: 2 lžíce mouky, ½ lžíce mléka, ⅓ lžíce vody, 1 vejce, 1 lžička rostlinného oleje, 1 špetka soli.

Příprava: Mouku prosejeme, rozprostřeme ji do hromádky na stůl. Vodu smícháme s mlékem a solí. V mouce udělejte důlek a postupně do něj vlijte vodu a mléko, poté přidejte vejce a rostlinný olej. Uhněťte těsto. Přikryjte utěrkou a nechte 20 minut stát.

Těsto na knedlíky s pohankovou moukou:

Složení: 1: 3 lžíce pohankové mouky, 3 žloutky, ½ lžíce vody, 1 lžička soli.

Příprava: Mouku prosejeme, nasypeme do hromádky a uprostřed uděláme malý důlek. Přilijeme vodu, přidáme žloutky, sůl a vypracujeme těsto. Těsto necháme 30 minut stát.

Těsto na knedlíky ze žitné mouky:

Ingredience: Žitná mouka: 3 lžíce žitné mouky, 2 vejce, ½ lžíce studené vody, ½ lžičky soli.

Příprava: prosátou mouku shromáždíme na stole do hromádky, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce a zalijeme osolenou studenou vodou. Rychle uhněťte těsto, seberte mouku z okrajů a nasypte ji do důlku. Těsto rozválíme do kuličky, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme 40 minut kynout.

Těsto na knedlíky na kefír:

Složení: 1: Složení: 400 g mouky, 250 ml kefíru.

Příprava: Kefír nasypeme do mísy, přidáme polovinu mouky a promícháme do homogenní hmoty. Poté postupně po malých dávkách přidávejte další mouku a vypracujte těsto. Těsto dejte na 40 minut do lednice, a když uplyne čas, vyndejte ho a začněte vařit knedlíky.

Těsto na knedlíky na sodové vodě:

Ingredience: Sůl: 650 g mouky, 250 ml sodové vody, 1 vejce, 4 lžíce rostlinného oleje, ½ lžičky soli.

Příprava: Vejce rozbijte do mísy a lehce rozšlehejte. Za stálého šlehání přidejte olej, vodu a sůl. Postupně přidávejte prosátou mouku, dokud těsto nebude mít správnou konzistenci. Zpočátku ho můžete míchat metličkou, ale když bude poměrně tuhé, pokračujte v hnětení rukama. Těsto nechte chvíli odpočinout, pak ho vyválejte a vytvarujte knedlíky.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog – Mateřská škola B. Martinů

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: