Nadýchaná omeleta je nejen chutná, ale také velmi užitečná. zjistil, jak na to, aby se pokrm povedl a neusadil se po něm.
Jak udělat nadýchanou omeletu na pánvi – aby se neusazovala a chutnala jako z dětství / depositphotos.com
Nadýchanou omeletu si v našich myslích nejčastěji spojujeme se snídaní ve školce. Odborníci na výživu však tvrdí, že je to také skvělá večeře, která tělu velmi prospěje, protože má hodně bílkovin.
A s cholesterolem ve žloutku si tolik hlavu nelámejte, nechte ho chudáka na pokoji: mnohem více cholesterolu (než je obsaženo v pár žloutcích) denně vyprodukují lidská játra. Ale žlutá část žloutku obsahuje tolik zdravých tuků, kolik jich je v každém jiném produktu.
Tento pokrm se připravuje různými způsoby: obláčkovou omeletu smažíme na pánvi a obláčkovou omeletu pečeme v troubě, multicookeru nebo mikrovlnné troubě. Hlavním pravidlem je zde nalít vaječnou směs již na dobře nahřátý povrch. Potřebujete také čerstvá vejce (čerstvá vejce se vždy potápějí ve studené vodě): čím čerstvější, tím lepší. V ideálním případě by to měla být také domácí vejce.
Naše babičky, aby udělaly vydatnou nadýchanou omeletu – přidávaly mouku nebo krupici. A tato levná a dostupná „tajná přísada“ jim umožnila kulinářské kouzlo – aby jejich vnučky neohrnovaly nad snídaní nos.
Jak připravit nadýchanou omeletu s moukou (krupicí)
Na 4 vejce je třeba vzít jednu a půl lžičky mouky nebo krupice.
Začněte smažit na vysokém ohni – a pak pomalu snižujte teplotu na minimum.
Jak připravit nadýchanou omeletu na pánvi
Zde vám pomůže mléko. Hlavní je dodržet stejný poměr vajec a mléka, aby jich bylo stejné množství.
Pro klasický recept na nadýchanou omeletu budete potřebovat:
- 2 vejce;
- 4 lžíce mléka;
- 1 lžíce másla;
- sůl – záleží na chuti.
Vše smíchejte dohromady a osmažte.
Nadýchaná omeleta bez mléka – recept
V klasické verzi se nadýchaná omeleta šlehá postaru – vidličkou. Recept na nadýchanou omeletu bez mléka však počítá s přítomností mixéru.
Na každé vejce se vezme asi 5 gramů másla, vše se podle chuti osolí.
V tomto receptu se bílky a žloutky solí a šlehají zvlášť. A bílky by měly být dobře vyšlehané – do nerozpadavých špiček.
Žloutky se nejprve usmaží. Pak se na ně rovnoměrně rozprostřou ušlehané bílky a pokrm se nechá asi 7 minut dusit.
Nakonec se omeleta rozřízne na dvě poloviny – a ty se položí jedna na druhou tak, aby bílá „náplň“ byla uvnitř. Dobrou chuť všem gurmánům!