Sponky na klobásy mají jednu užitečnou funkci, ale mnoho lidí si ji ani neuvědomuje.
Co je to klip na klobásu a proč je potřeba / koláž , foto depositphotos.com
Někdy je obtížné odstranit fólii z uzeného salámu nebo klobásové paštiky, ať se snažíte sebevíc – spolu s ní se často odlupuje i jedlá část. Ukazuje se, že o to, jak snadno se dá fólie z uzeniny odstranit, se postaral sám výrobce – jen nám o tom asi zapomněl říct.
Co je to klip na klobásy a proč je potřeba
Kovové spony jsou určeny především k zachování tvaru výrobku a jeho čerstvosti. Existují lidé, kteří se domnívají, že klips je připevněn proto, aby přidal na váze, a proto často žádají prodejce, aby jej při nákupu uzenin odřízli. To by se však nemělo dělat: a to z toho důvodu, že právě pomocí této spony lze uzeninu snadno odlepit od fólie.
Jak snadno odstranit fólii z klobásy:
- Odstřihněte svorku na jednom konci;
- vezměte masný výrobek a začněte jej kroutit za klip na druhém konci.
Tento otáčivý pohyb způsobí, že se obal zkroutí a vytlačí obsah ven z obalu.
Můžete to udělat i obráceně: odřízněte kus salámu, který hodláte vyčistit, a začněte otáčet kovovou sponou na konci – v některých případech je to ještě snazší.
Klip lifehack nefunguje na všechny masné výrobky. Například salám je třeba zabalit do papírové utěrky, poté navlhčit a nechat několik minut působit. Některé druhy uzenin – například německý knackwurst a mettwurst – je třeba podržet 10 sekund pod teplou vodou: tím se střívko namočí a snáze se vyndá. Některé masové klobásy a párky mohou mít velmi tvrdé nebo silné střívko – v takovém případě je třeba klobásu podélně rozříznout, ale ne celou, aby střívko zůstalo dole nerozříznuté. Obsah se pak jednoduše opatrně vyndá, přičemž se začíná od středu.
Již dříve jsme si řekli, které uzeniny lze skladovat bez chlazení a jak je správně skladovat.