Nejchutnější Banoush: recept na jednoduchý a vydatný pokrm

Bohatá chuť hub a sýra v kombinaci s kukuřičnou kaší činí tento pokrm neobvyklým a velmi chutným.

Chutný Banoush – recept / Foto: freepik.es

Banuš je chuťově výrazná hustá kaše z kukuřičné mouky, která se vaří s mlékem s přídavkem zakysané smetany nebo smetany. Tento chutný pokrm je charakteristickým znakem huculské kuchyně.

Banuš se podává s ovčí brynzou, škvarky nebo smaženými houbami s cibulkou. V ideálním případě se pravý banuš vaří výhradně na ohni v litinovém kotlíku. Pokud však není oheň po ruce, hodí se k jeho přípravě i vařič.

Banush

  • Středně mletá kukuřičná krupice – 180 g
  • Zakysaná smetana – 500 ml
  • Smetana – 500 ml
  • Tvarohový koláč – 300 g
  • Vepřový bůček – 300 g
  • Mletý černý pepř – špetka
  • Sůl – podle chuti

Zakysanou smetanu smícháme se smetanou a dáme na oheň. Pomalu do ní vsypeme kukuřičnou krupici a sůl. Směs je třeba neustále míchat, dokud nezačne vřít.

Když směs začne vřít, snížíme teplotu na minimum a kaši rozmělníme na hustý krém. Poté ji nechte na mírném ohni dalších 5 minut vařit.

Kaši přendejte do misky navlhčené studenou vodou, přikryjte utěrkou, zabalte do plédu a nechte 5 minut odstát.

Jak uvařit banuš / Foto: destinations.com. title=

Jak uvařit Banuš / Foto: destinations.com./p>

Podravku nakrájejte na hrubší plátky a smažte na středním ohni, dokud se nevytvoří kůrčičky. Osolte je a opepřete.

Brynzu nastrouháme na drobno.

Na talíř dejte horkou kaši, na ni vrstvu brynzy a navrch horké sušenky. Neuvěřitelný banuš je hotový!

Banoush s houbami a šalotkou

  • Kukuřičná krupice – 1 polévková lžíce.
  • Zakysaná smetana – 1 polévková lžíce.
  • Mléko – 0,5 litru
  • Rostlinný olej – 1 polévková lžíce.
  • Cibule – 1 ks.
  • Houby (bílé nebo žampiony) – 200 g
  • Brynza – 75 g
  • Játra na škvarky – 100 g
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti

Banoush je nejlepší vařit v litinovém kotlíku nebo hrnci. Do kastrolu nalijte mléko a trochu vody, přidejte sůl a přiveďte k varu. Řídce vsypte kukuřičnou krupici a začněte vařit na mírném ohni za stálého míchání.

Přidejte zakysanou smetanu nebo smetanu. Kaše se vaří asi 25-30 minut (v závislosti na hrubosti mletí krupice).

Přečtěte si takéKřehké a šťavnaté: recepty na nejchutnější Julienne

Poté nakrájejte vepřové maso na malé kousky a osmažte je na pánvi v malém množství rostlinného oleje. Dochuťte solí a pepřem.

Vyjměte šalotku do samostatné mísy.

Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na půlkolečka. Trochu ji osmahněte na pánvi, přidejte houby a lehce je osmahněte.

V samostatné misce nastrouháme trochu brynzy.

Kukuřičná kaše a dresink jsou hotové. Nejprve dejte kaši do hluboké mísy.

Po obvodu talíře rozložíme šalvěj a houby a cibuli. Banoush posypeme strouhanou brynzou a ozdobíme nasekanými bylinkami.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog – Mateřská škola B. Martinů

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: