Bohatá chuť hub a sýra v kombinaci s kukuřičnou kaší činí tento pokrm neobvyklým a velmi chutným.
Chutný Banoush – recept / Foto: freepik.es
Banuš je chuťově výrazná hustá kaše z kukuřičné mouky, která se vaří s mlékem s přídavkem zakysané smetany nebo smetany. Tento chutný pokrm je charakteristickým znakem huculské kuchyně.
Banuš se podává s ovčí brynzou, škvarky nebo smaženými houbami s cibulkou. V ideálním případě se pravý banuš vaří výhradně na ohni v litinovém kotlíku. Pokud však není oheň po ruce, hodí se k jeho přípravě i vařič.
Banush
- Středně mletá kukuřičná krupice – 180 g
- Zakysaná smetana – 500 ml
- Smetana – 500 ml
- Tvarohový koláč – 300 g
- Vepřový bůček – 300 g
- Mletý černý pepř – špetka
- Sůl – podle chuti
Zakysanou smetanu smícháme se smetanou a dáme na oheň. Pomalu do ní vsypeme kukuřičnou krupici a sůl. Směs je třeba neustále míchat, dokud nezačne vřít.
Když směs začne vřít, snížíme teplotu na minimum a kaši rozmělníme na hustý krém. Poté ji nechte na mírném ohni dalších 5 minut vařit.
Kaši přendejte do misky navlhčené studenou vodou, přikryjte utěrkou, zabalte do plédu a nechte 5 minut odstát.
Jak uvařit Banuš / Foto: destinations.com./p>
Podravku nakrájejte na hrubší plátky a smažte na středním ohni, dokud se nevytvoří kůrčičky. Osolte je a opepřete.
Brynzu nastrouháme na drobno.
Na talíř dejte horkou kaši, na ni vrstvu brynzy a navrch horké sušenky. Neuvěřitelný banuš je hotový!
Banoush s houbami a šalotkou
- Kukuřičná krupice – 1 polévková lžíce.
- Zakysaná smetana – 1 polévková lžíce.
- Mléko – 0,5 litru
- Rostlinný olej – 1 polévková lžíce.
- Cibule – 1 ks.
- Houby (bílé nebo žampiony) – 200 g
- Brynza – 75 g
- Játra na škvarky – 100 g
- Sůl a mletý černý pepř podle chuti
Banoush je nejlepší vařit v litinovém kotlíku nebo hrnci. Do kastrolu nalijte mléko a trochu vody, přidejte sůl a přiveďte k varu. Řídce vsypte kukuřičnou krupici a začněte vařit na mírném ohni za stálého míchání.
Přidejte zakysanou smetanu nebo smetanu. Kaše se vaří asi 25-30 minut (v závislosti na hrubosti mletí krupice).
Přečtěte si takéKřehké a šťavnaté: recepty na nejchutnější Julienne
Poté nakrájejte vepřové maso na malé kousky a osmažte je na pánvi v malém množství rostlinného oleje. Dochuťte solí a pepřem.
Vyjměte šalotku do samostatné mísy.
Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na půlkolečka. Trochu ji osmahněte na pánvi, přidejte houby a lehce je osmahněte.
V samostatné misce nastrouháme trochu brynzy.
Kukuřičná kaše a dresink jsou hotové. Nejprve dejte kaši do hluboké mísy.
Po obvodu talíře rozložíme šalvěj a houby a cibuli. Banoush posypeme strouhanou brynzou a ozdobíme nasekanými bylinkami.