Doma připravená solená červená ryba se ukáže být obzvlášť křehká a chutná.
Domácí solená červená ryba je neuvěřitelně chutná svačinka. Může se stát ozdobou všedního i svátečního stolu.
Existuje mnoho receptů na domácí solení červené ryby. A hlavní výhodou její domácí přípravy je, že tento pokrm bude určitě čerstvý.
Lehce solený losos
- Losos – 300 g
- Sůl – 3 lžičky.
- Cukr – 1 lžička.
- Kmín – podle chuti
Lososa očistěte od šupin, vykuchejte a ořízněte. Odřízněte hlavu a ocas. Pro nakládání vyjměte filety ze střední části jatečně upraveného těla.
Přečtěte si takéJemné pudinkové palačinky: jak připravit pohoštění na kefíru
Do hrnce nasypte sůl a cukr v poměru 3:1. Přidejte kmínová semínka. Vzniklou solící směs promíchejte.
Filety z lososa obalte ze všech stran ve směsi a přeložte je do knihy.
Přikryjte je vhodným talířem nebo jiným nádobím a nezapomeňte je zatížit. Dvě hodiny je uchovávejte v teple a poté je pošlete na 2-3 dny do lednice – během solení je třeba rybu několikrát obrátit.
Poté rybu opláchněte pod proudem studené vody. V případě potřeby, pokud je slaná, ji podržte ve vodě, aby se namočila. Osušte je kuchyňskou utěrkou a nakrájejte na tenké plátky. Před podáváním je přelijte citronovou šťávou, ozdobte plátky citronu a zeleným koprem.
Obecně lze takto nasolit jakoukoli červenou rybu.
Nakládaný růžový losos
- Růžový losos (filet) – 400 g
- Cibule (malá) – 1 ks
- Cukr – 0,25 lžičky.
- Rostlinný olej (rafinovaný) – 100 ml
Na slaný nálev
- Voda – 1 litr
- Sůl (hrubá) – 5 polévkových lžic.
K nasolení je vhodný jakýkoli růžový losos. Zmrazeného předem rozmrazte, poté rozeberte. Cibuli nakrájejte na kolečka nebo půlkolečka.
Příprava solného nálevu. Vezměte převařenou vodu o pokojové teplotě. V 1 litru rozpusťte 4-5 lžic hrubé soli a dobře promíchejte.
Solný roztok by měl být nasycený. Jeho připravenost můžete zkontrolovat následujícím způsobem: když se sůl zcela rozpustí, vložte do něj plátek syrové brambory – pokud plave na hladině, je vše v pořádku. V případě potřeby přidejte další sůl a počkejte, až se zcela rozpustí.
Jak správně připravit solenou červivou rybu / foto depositphotos.com
Rozmražené filé je třeba omýt studenou vodou, vodu nechat odkapat, ale není třeba o tom diskutovat.
Filety vložíme do nádoby, zalijeme je solným roztokem tak, aby v něm byly ryby zcela ponořené. Navrch položte malé závaží, aby filety neplavaly. Přikryjte a nechte 1 hodinu při pokojové teplotě.
Po hodině slijte nálev, rybu neoplachujte. Maso nakrájejte na plátky a ostrým nožem odřízněte kůži. V případě potřeby můžete plátky nakrájet společně s kůží.
Nyní vložte plátky ryby do jiné nádoby (pro vyvážení chuti můžete posypat špetkou cukru). Poté přihodíme cibulová pera a vše pokapeme olejem. Všechny vrstvy zopakujte, přičemž vrchní vrstva – ryba – by měla být zcela pod olejem. Pevně přikryjte pokličkou a dejte přes noc do lednice. Rybu můžete vyzkoušet i dříve, ale lepší je nechat ji 24 hodin zrát.
Mírně solený losos
- Losos – 1kg
- Sůl – 1 polévková lžíce.
- Cukr – 1 lžička.
- Vavřínový list – 6 ks.
Rybu dobře opláchněte, očistěte a osušte. Lososa nakrájejte na tenké plátky silné asi 0,5-1 cm.
Přečtěte si takéLilek ve sklenici: 5 nejlepších receptů na přípravu zimních pokrmů
Dobře promíchejte sůl a cukr. Touto směsí potřete lososa. Položte rybu na prkénko v tenké vrstvě, pak položte bobkový list, pak opět položte vrstvu ryby a na ni bobkový list atd.
Když je celý losos takto naaranžován, zabalte ho do pergamenového papíru, vložte na talíř a dejte do lednice asi na 2-3 dny. Pak si můžete vychutnat lahodného soleného lososa.